„Fani Tardini” | Strindberg - "Pelicanul"!

„Fani Tardini” | Strindberg - "Pelicanul"!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mâine, 17 septembrie, de la ora 19,00, Sala Studio a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” va găzdui din nou spectacolul cu piesa „Pelicanul”, a clasicului dramaturg August Strindberg. Regia este semnată de Cătălin Vasiliu. În distribuţie vor evolua Ana Maria Ciucanu, Ciprian Braşoveanu, Flavia Călin, Ştefan Forir şi Liliana Lupan, într-un decor expresionist. „Din nou, actorii Dramaticului gălăţean au şansa de a experimenta şi alte posibilităţi de expresie decât cele pentru care i-am îndrăgit”, am avut ocazia să scriu după premieră.

Piesa este montată cu minuţie şi emoţie, într-o atmosferă întunecată, cu rezolvări tehnice neaşteptate. Scenografia aparţine plasticianul Daniel Divrician, de la Teatrul "Cocuette" din Bucureşti. Muzica este compusă de gălăţeanul Costas Ivanov, foarte funcţională. Piesa este „o operă importantă pentru dramaturgia mondială”, iar actorii dau totul din ei. O poveste cinică de familie, în care o mamă îşi neagă instinctul primar, fiind concurenta propriei fiice pentru acelaşi bărbat, care îi devine ginere şi amant. Povestea unor tineri cu o copilărie chinuită, în frig şi foame.

 „Pelicanul” celebrului dramaturg suedez „povesteşte despre iubirea interzisă, dragostea murdărită şi căsătoriile din interes, despre un erotism blestemat" (de care chiar Stridberg a avut parte.

Regizorul foloseşte ingenios scenografia şi efectele speciale.

Duminică, la Dramatic: dramatica „Trilogie belgrădeană”

Duminică, 18 septembrie, în Sala Mare a teatrului, de la 18,30, veţi putea urmări spectacolul „Trilogia belgrădeană” de Biljana Sbrljanovic

Regia: Erwin Simsensohn – o piesă modernă (scisă în ´97), atuibngând teme de reflecţie foarte actuale.

În distribuţie, nume îndrăgite ale scene gălăţene: Cristian Gheorghe, Adrian Ştefan, Elena Ghinea, Flavia Calin, Oana Preda Gheorghe, Florin Toma, Petronela Buda, Vlad Ajder, Ciprian Braşoveanu, Oana Mogoş, Vlad Volf şi interpreţi - Tamara Manea (la vioară), Ionuţ Donose (acordeon).

Sunt trei poveşti ale unor tineri din Belgrad care vor să emigreze – temă din ce în ce mai actuală! Acţiunea se petrece însă la Praga, la Sidney şi  Los Angeles, unde sunt exilaţi belgrădenii după spargerea Iugoslaviei în cioburi geoetnice. Ei nu pot să se bucure, ca acasă, de Crăciun sau de Anul Nou, fiind încă legaţi de Belgradul din care au evadat, de teama recentului război fratricid.

Limbajul este deseori frust, jocul, ritmat, cu dramatism, dar şi cu umor.

Scenografia aparţine Adrianei Dinulescu.        

Citit 2120 ori Ultima modificare Joi, 15 Septembrie 2016 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.