Reconstituirea Castrului de la Tirighina, la mâna Ministerului Dezvoltării!

Reconstituirea Castrului de la Tirighina, la mâna Ministerului Dezvoltării!
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Am putea avea şi noi, în câţiva ani o copie a vechii cetăţi romane de la Bărboşi – Tirighina  chiar în aceeaşi zonă – „magnet” pentru turism. De genul celor reconstituite în Marea Britanie. Pentru valorificarea sitului fostului castellum roman de la Barboşi,  tocmai a fost depus un proiect de finanţare din fonduri europene, inclusiv cu reconstituire unei părţi din castru, proiect cu valoare de cinci milioane de euro, a declarat  directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, dr. Cătălin Negoiţă, în cadrul unei conferinţe de presă, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului.

S-a schimbat – în bine – legislaţia!

„În acest moment proiectul trebuie depus la Ministerul Dezvoltării şi pe urmă va începe selecţia de dosare”, a precizat directorul. El a mai explicat că „o problemă mare” a fost până acum aceea că direcţiile de cultură nu au fost considerate eligibile pentru proiecte de finanţare. „Începând de anul acesta, ni s-a adus la cunoştinţă că putem să ne „lipim” de Ministerul Culturii sau de alte organisme care sunt eligibile. Dar lucrul aceasta  abia de trei luni ni s-a adus la cunoştinţă.” Directorul a scos în evidenţă implicare în demararea proiectului a prefectului Dorin Otrocol, cu „un ajutor extraordinar, esenţial”. E un dosar „bine făcut”, realizat de specialişti de la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, de la arhitecţi şi Direcţia proiecte europene din Primărie.

Marius Mitrof, consilier al Direcţiei, a precizat că, în mare, proiectul „prevede amenajarea spaţiului şi crearea unui muzeu de sit”, arheologii vor săpa în sfârşit în continuare, publicul va vizita în muzeu piese „descoperite de-a lungul timpului la Tirighina şi nu numai”. „Fireşte că se va încerca şi o reconstituire a sitului arheologic: o porţiune din zidul castrului –  arheologii care au studiat locul au găsit locul unde a fost zidul, undeva în zona dintre versant şi platou –  precum şi reconstituirea uneia dintre porţile de intrare în castellum.” Porţile vor fi realizate prin similitudine cu alte intrări în castre, inginerii romani practicând similitudinea în construcţii, clădirile militare şi nu numai fiind ridicate după acelaşi standard. La noi, zidul va avea însă dimensiuni mai joase, pentru că nu permite stabilitatea malului, a precizat consilierul. Va fi construit şi un amfiteatru foarte frumos (de ce nu am organiza festival de teatru antic aici?) şi o parte din Valul lui Traian, care pornea de aici.         

Citit 2407 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Septembrie 2016 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.