Francofonia şi istoricul ei la Galaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În încercarea de a trasa în linii mari istoria francofoniei în oraşul nostru, Biblioteca Franceză strânge mărturii vii, documente scrise sau fotografii, pe care le va pune la dispoziţia publicului în cadrul unui eveniment organizat în luna septembrie, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia”.

Institutul Francez „Notre Dame de Sion”, care a funcţionat în actuala clădire a Facultăţii de Mecanică, şi fostul Consulat al Franţei din Galaţi sunt cele două instituţii reprezentative ale francofoniei în oraşul de la Dunăre.

Cartea, ca liant

Biblioteca Franceză „Eugène Ionesco” are ea însăşi o legătură specială cu una dintre fostele instituţii francofone gălăţene. În anul 2002, instituţia abia înfiinţată era vizitată de către Jean Marc Colombani, directorul Serviciilor Culturale ale Ambasadei Franţei la Bucureşti, şi de Anca Rusescu, responsabila Centrului de Informare şi Documentare asupra Franţei Contemporane din Institutul Francez de la Bucureşti.

Cu ocazia acestei vizite, dl Colombani a făcut cadou bibliotecii o cutie plină cu cărţi purtând fiecare o stampilă cu „Institut Français Galatz”, spunând „cărţile s-au întors acasă”. Volumele au aparţinut chiar Institutului Francez „Notre Dame de Sion” care a funcţionat la sfârşitul secolului al IXI-lea şi începutul sec. al XX-lea.

Apel la contribuţii

Directoarea Bibliotecii Franceze din Galaţi, Dorina Moisă, îi aşteaptă, la sediul din str. Basarabiei nr. 14 (telefon 0336401948), pe toţi cei care au şi pot pune la dispoziţia publicului larg documente valoroase despre cele două locaşuri ale francofoniei.

Câteva dintre cititoarele bibliotecii, ajunse la vârste venerabile, sunt foste eleve ale „Notre Dame de Sion”, şi s-au arătat deja interesate să participe activ la manifestarea din toamnă. Orice altă mărturie este deosebit de preţioasă, mai ales că iniţiatorii proiectului doresc nu doar să schiţeze istoria francofoniei, dar şi să o facă mai bine cunoscută gălăţenilor.

Citit 912 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.