Talente din toată ţara | PREMIILE Festivalului naţional de teatru contemporan
Foto: Foto Angela Ribinciuc

Talente din toată ţara | PREMIILE Festivalului naţional de teatru contemporan
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Juriul condus de cunoscutul actor Vlad Vasiliu a avut mari bătăi de cap pentru a oferi numai câteva premii celor mai buni concurenţi la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan „ActFest”. Evenimentul a fost organizat de Casa de Cultură a Studenţilor Galaţi (CCS), cu finanţarea Ministerului Tineretului şi Sportului, cu sprijinul Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” şi al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, dar şi cu sprijinul unor sponsori de suflet.

Nu au fost puţine premii, doar că nu au fost destule pentru câte talente se cereau remarcate. Sigur, au fost unii foarte buni, unii buni, alţii au avut entuziasm şi vor confirma poate mai încolo. Dar au fost 13 trupe de teatru de amatori şi actori amatori cu monoloage, provenind de la case de cultură ale studenţilor şi şcoli de artă din toată România: Braşov, Craiova, Iaşi, Cluj Napoca şi Galaţi. Mă bucură, de asemenea, că trupa înfiinţată şi botezată atât de neaşteptat "De ce ficatul?", de către actorul Aureliu Bâtcă, de asemenea în juriu, a fost şi anul acesta la înălţime. Din juriu o mai remarcăm pe prof. Daniela Nistor, de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”.

"Ludicul" de la Iaşi nu ne-a dezamăgit nici acum, aşa cum n-a făcut-o de ani şi ani, foarte profesionist! Au fost însă surprize plăcute cam peste tot. Organizarea - impecabilă, cu entuziaşti „orchestraţi” de Mioara Lovin, referent cultural la CCS Galaţi.

De remarcat că trupele venite din ţară au fost cazate de organizatori în cele două zile ale festivalului - un prilej pentru un real schimb de experienţă. Aşa cum, din păcate, nu se întâmplă şi la festivalurile de teatru, teatru liric şi de păpuşi de la Galaţi, din nebinecuvântate pricini financiare (dar odată şi-odată tot vom pricepe că suntem prea săraci că să ne zgârcim!).

După două zile de spectacole, prezentate de un iubit cântăreţ folk, Hippy (alias Florin Chiriac), sâmbătă seara, după un scurt concert la chitară Maria Magdalena Dănăilă, lista câştigătorilor a fost prezentată cu evidentă bucurie, pentru o sală nerăbdătoare, de ziarista şi poeta Angela Ribinciuc, membră a juriului, reprezentantă a Universităţii „Dunărea de Jos”, fost actor amator în trupa studenţească gălăţeană, prezentă la absolut toate ediţiile de până acum ale „ActFest”.

Iată deci premiile: Marele premiu - Trupa Ludic, a CCS Iaşi, pentru spectacolele „Ultimul Godot” şi „Oameni ai nimănui”. Premiul pentru cea mai buna actriţă în rol principal - Bianca Aionoaie, trupa „De ce ficatul?”, CCS Galaţi, pentru rolul Absolventa de la Medicină, din spectacolul „Your Job”, în regia Oanei Mogoş. Cel mai bun actor în rol principal - Alex Toderaşcu - trupa „Ludic”,  pentru rolurile din „Ultimul Godot” şi „Oameni ai nimănui”. Cea mai buna actriţă în rol secundar - Dora Mălina Moraru, trupa „Bacteria H”, CCS Braşov, pentru rolurile Vanda din „Natură moartă cu nepot obez” şi Mama din „Moartea fiului”. Cel mai bun actor în rol secundar - Drugaru David Ştefan - trupa „Theatron” - CCS Craiova, pentru rolul din „Angajare de clovn”. Pentru actriţe, nu s-a acordat premiu la această categorie. Cel mai bun monolog feminin - Gabriela Teodorescu, trupa „Ludic”, monologul „Maşa”, din „Pescăruşul”, de Cehov. Cel mai bun monolog masculin - Dragoş Ioniţă, trupa „De ce ficatul?”, monologul numit „Confuz”, de Alex Andronic. Premiul pentru Creaţie, categoria Amatori - Oana Mogoş, pentru spectacolul „Your Job”, trupa „De ce ficatul?”. Aceeaşi categorie, dar pentru şcoli de teatru - Radu Mihoc, trupa „Ludic”, pentru spectacolul „Magistrul” - spectacol non-verbal, exceptând cele două versuri ale lui Mihai Ursachi despre Tecuci. Premiul pentru regie - Aurel Luca - „Ludic”, pentru spectacolele „Ultimul Godot”, „Oameni ai nimănui” şi superbul interpretat monolog „Maşa”. Premiul pentru scenografie - Ştefan Florescu - trupa „Theatron”, pentru „Angajare de clovn”. Premiul pentru originalitate - George Lucian Ciobanu - trupa „Bacteria H”, pentru spectacolul „Moartea fiului”.

Citit 1409 ori Ultima modificare Marți, 08 Noiembrie 2016 23:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.