FESTIVALUL DE COMEDIE | ”Cehov de România”, cu o temă curajoasă

FESTIVALUL DE COMEDIE | ”Cehov de România”, cu o temă curajoasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, 9 noiembrie, la ora 17,00, trupa Yorick Studio din Târgu Mureş vine în festivalul de la Galaţi cu comedia „MaRó”, de Csaba Székely,  regizată de  Ándi Gherghe. Tânărul regizor este actor, dar a fost şi programator. Ca actor, a primit în 2011 premiul de interpretare la Gala Hop. Într-un interviu pentru LiterNet, regizorul îl prezenta pe dramaturg şi îşi explica opţiunea: "Székely Csaba este un dramaturg căruia eu îi spun Cehov de România. În 2009, a luat premiul BBC pentru "Vă plac bananele, tovarăşi?"." Tânărul regizor, „un om care a trăit în ambele tabere - eu sunt pe jumătate român, pe jumătate ungur”, declara despre spectacol: "”MaRo” a fost perceput ca fiind foarte dur, el fiind comedie, pentru că fiecare scenă e împinsă la extrem. Dar aşa se întâmplă când tratezi maioneza asta naţionalistă care se naşte din compoziţia etnică de 50% români, 50% maghiari.” Autorul a primit şi un premiu la un concurs de dramaturgie din Ungaria, cu o piesă despre Mihai Viteazul. Spectacolul ţine o oră şi 40 de minute.

La ora 19,30, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti va juca spectacolul „Musca spaniolă”, de Franz Arnold şi Ernst Bach, regizat de Andrei Munteanu. Este o farsă amuzantă în stilul clasic al genului, scrisă puţin înainte de Primul Război Mondial, "o comedie plină de coride, sarabande, mascarade groteşti şi muştar, care provoacă sughiţuri de plăcere, dincolo de cele mai onorabile aparenţe ale decenţei". "Ce se poate întâmpla atunci când distinşii reprezentanţi ai elitei unui oraş se confruntă, douăzeci şi cinci de ani mai târziu, cu consecinţele aventurilor din tinereţe, comise împreună cu… ”musca spaniolă”, frumoasa şi seducătoarea dansatoare de flamenco?!” - scrie în prezentarea spectacolului, care va dura o oră şi 30 de minute.

La Clubul de Comedie, de la Casa Serfioti (Ethos Caffe, str. Domnească nr. 52), festivalul ne propune azi, între orele 11,00 şi 15,00, un  Atelier de teatru de improvizaţie. Trainer este Mihaela Sârbu, filolog cu doctorat în Studii Teatrale, profesar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

Citit 1016 ori Ultima modificare Marți, 08 Noiembrie 2016 23:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.