PROIECT la Biblioteca ”Urechia”. Scriitorii şi educaţia elevilor din mediul rural

PROIECT la Biblioteca ”Urechia”. Scriitorii şi educaţia elevilor din mediul rural
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Proiectul „Pe aripi de poveste”, al Bibliotecii judeţene "V. A. Urechia", a câştigat, la concurenţă mare, finanţare AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional, instituţie publică autonomă, aflată în subordinea Ministerului Culturii, care operează la nivel naţional de peste 10 ani). E vorba de 20 deplasări, pentru copii din 10 localităţi!

Scopul proiectului gălăţean, care se va desfăşura până la 15 noiembrie, este educaţia copiilor din mediul rural, cu vârste între 7 şi 14 ani, din Târgu Bujor, Tecuci, Ţepu, Măstăcani, Drăgăneşti, Scânteieşti, Independenţa, Gohor, Barcea, Vânători; se va sta câte două zile în fiecare localitate.

Din peste 140 de proiecte intrate în concurs la AFCN, gălăţenii au fost printre primii pe lista celor selecţionate, alături de entităţi precum Biblioteca Metropolitană Bucureşti, cu tradiţie în câştigarea proiectelor. Nu au câştigat finanţare alte „firme” serioase, precum „Contemporanul”.

„În fiecare dintre şcolile din cele zece localităţi care vor fi vizitate de echipa bibliotecii, în jur de 40 de şcolari din fiecare localitate se vor întâlni cu scriitori de literatură pentru copii”. Prima vizită, cu doi scriitori, pe 12 mai, la Târgu Bujor.

„Scriitorul contemporan este necunoscut în spaţiul public”, scrie în proiect. Scriitorii vor povesti copiilor despre laboratorul creaţiei lor, apoi, într-un atelier, vor construi, împreună cu şcolarii, câte o poveste nouă, pe tema toleranţei şi diversităţii. „Valoare adăugată”: încurajarea talentului copiilor.

Din 19 mai, cu Târgu Bujor, vor intra în scenă şi animatori: actori ce vor juca trei poveşti, fără să le dezvăluie finalul, pe care copii îl vor afla numai citind cartea. Se vor organiza, pentru 400 elevi, şi ateliere de promovare a „lecturii de plăcere”. DVD-uri-amintire, cu filmul acţiunii, tricouri personalizate cu mesaje vizând toleranţa şi diversitatea, vor fi dăruite. Venim cu o sugestie: în completarea proiectului, cu alte fonduri atrase, Biblioteca ar putea face şi deplasări similare peste Prut, măcar aproape, la Giurgiuleşti.

Biblioteca are experienţă şi din alte acţiuni similare, desfăşurate cu elevi de toate vârstele.

„Noi am scris foarte multe proiecte, cel mai recent câştigat, la sfârşitul anului trecut - "Pe aripi de poveste", a adus la cunoştinţa colaboratorilor, pe 16 ianuarie, în ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al Bibliotecii”, Zanfir Ilie - managerul Bibliotecii "V. A. Urechia".

Citit 1432 ori Ultima modificare Duminică, 29 Ianuarie 2017 19:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.