VERNISAJ ”In Memoriam”, la Centrul Cultural | Un an de la dispariţia plasticianului gălăţean Sergiu Dumirescu
Foto: În imagine, Sergiu Dumitrescu, cu Nicolae Sburlan în dreapta sa

VERNISAJ ”In Memoriam”, la Centrul Cultural | Un an de la dispariţia plasticianului gălăţean Sergiu Dumirescu
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

La exact un an de la dispariţia managerului Centrului Cultural Dunărea de Jos (CCDJ), plasticianul Sergiu Dumitrescu, colegii din cadrul instituţiei îl vor comemora printr-o expoziţie.

Astfel, pe 1 februarie, de la  ora 14,00, în Sala Rondă a instituţiei de pe strada Domnească, nr. 61, în care artistul a prezidat atâtea şi atâtea evenimente culturale, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie "In Memoriam - Sergiu Dumitrescu". Vor fi expuse imagini din arhiva CCDJ, cele mai multe fiind surprinse, de-a lungul anilor, de artistul fotograf Nicolae Sburlan, premiat la ultima ediţie a Galei Culturii de la Galaţi, fotograf-biograf cu o impresionantă arhivă de personalităţi şi clădiri de patrimoniu.

"Am pierdut cu un an în urmă un român cald şi generos, un patriot, un artist matur, care avea simţul umorului", scriu foştii săi colegi, în invitaţia la vernisaj. "Şi nu sub semnul durerii stau aceste amintiri, ci sub semnul recunoştinţei, înţelegerii, zâmbetului dulce-amar care ne însoţeşte când vizităm amintirile dragi despre locuri în care nu ne vom putea întoarce."

Născut pe 23 decembrie 1954, Sergiu Dumitrescu era un fel de Creangă gălăţean, cu vorbă moale şi umor blajin, deloc distant, om cu credinţă, dar şi un pretenţios organizator de festivaluri internaţionale de anvergură, de activităţi editoriale. Absolvent al Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, a revenit la Galaţi, după absolvire, în 1981, ca metodist la Casa de Cultură a Studenţilor, apoi ca profesor de desen în mai multe şcoli. A fost director la CCDJ şi director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional. Deşi a dezvoltat proiecte care i-au furat din timp artistului, Sergiu Dumitrescu a sculptat, în lemn aurit sau metal, creând adevărate forme de viaţă neaşteptate, cu care a avut mai multe expoziţii personale, la Galaţi, dar şi în Italia - la Cuneo şi Cissone. A făcut parte dintre fondatorii, în ´95, ai Grupului „Axa”. A coordonat trei ediţii ale Taberei de sculptură în metal de la Galaţi. Arta sa monumentală a rămas: „Troiţa Sf. Sofia” de la Casa de Cultură a Sindicatelor, remarcabilul cub pământesc - lucrarea „Veşmânt”, tot pe strada Brăilei, şi două lucrări în metal în Parcul „Cloşca”. A primit Premiul III la expoziţia-concurs de la Cissone, Italia, în ´95, când primea şi Premiul pentru talent şi ofensivă în arta plastică gălăţeană, acordat de ziarul „Viaţa liberă”, iar în 2012, Premiul Municipiului Galaţi. Are lucrări în colecţii de stat şi particulare din România, SUA, Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania, Belgia, Grecia şi Australia.

Citit 1356 ori Ultima modificare Luni, 30 Ianuarie 2017 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.