Un observator britanic, la Ghidigeni. Ambasadorul Paul Brummell, jurnalist cultural
Foto: Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, E. S. Paul Brummell

Un observator britanic, la Ghidigeni. Ambasadorul Paul Brummell, jurnalist cultural
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un articol elegant, scris cu vădită pasiune, cu exactitate a descrierii, şarm literar şi excelentă documentare, despre Ghidigeni, Palatul Chrissoveloni şi relaţiile tradiţionale anglo-române, citim pe blogul britanicului Paul Brummell.

Pe "Our ambassador´s blog", de pe site-ul Ambasadei Regatului Unit, britanicul publică adevărate reportaje despre clădiri de patrimoniu care fac legătură între istoria celor două ţări.

"Remembering Sybille" - despre cea mai frumoasă gălăţeancă din interbelic, născută la Galaţi într-o familie britanică de vază. Ilustrate cu fotografii care dau cu destulă pudoare măsura decadenţei Palatului, note de reporter care ştie să vadă în amănunte şi să înţeleagă.

Alături de ghid, un om al locurilor, Viorel, este hămăit de câinii de pază. Încerc să traduc, în limita spaţiului tipografic: "Ghidigeni este un sat care poate să treacă uşor neobservat (…). Chiar următoarea, după cea a Primăriei, o poartă de metal stă înlănţuită în faţa Palatului Chrissoveloni, construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, într-un stil neoclasic francez. Viorel mi-a atras atenţia, în dreapta noastră, asupra unei clădiri care a găzduit se pare primul teren de tenis acoperit construit în România".

"Palatul plăcerilor", transformat în spital de război

Este evocat comerciantul Zannis Chrissoveloni, refugiat din Chios, la 1848, apoi urmaşii săi. Regina Maria, nepoată a Reginei Victoria, l-a botezat pe fiul prietenei sale Sybille şi al bancherului Jean Chrissovelloni. Ghidul face aluzie la "Palatul plăcerilor". Dar reşedinţa e sacrificată de proprietari, fiind făcută spital de război, unde erau aduşi răniţi, cu maşinile Societăţii de Ambulanţe "Regina Maria", înfiinţată de Jean.

"Pentru a explica această răsturnare în istoria clădirii şi locul ei în relaţia dintre Regatul Unit şi România, trebuie să introducem acum figura lui Sybille Youell, una dintre cele patru frumoase fiice ale lui Edward Youell, un englez implicat în afaceri de transport maritim în Galaţi (...) Peste râul Bârlad, în liziera unei păduri, putem observa coloanele ionice ale micului templu construit de Jean ca mausoleu al familiei Chrissoveloni, proiectat se pare în amintirea Templului lui Nike de pe Acropole. Marmura albă a fost adusă aici de la Penteli, din Grecia".

Articolul face precizări şi despre decăderea clădirii sub comunism, când palatul a fost transformat în internat de şcoală specială.

Un diplomat interesat de Galaţi

Despre familia Youell, Paul Brummell a aflat în timpul vizitei de acum doi ani, la Muzeul de Istorie gălăţean. Se vede că istoriile acestea l-au fascinat atât de puternic, încât l-au făcut să bată drumul până la Ghidigeni. "Vă rugăm să folosiţi hashtagul BritainInRomania pe orice reţea de socializare, pentru a vă implica în discuţie", scrie autorul britanic.

Citit 1904 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2017 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.