Campanie VL: Uşor de citit | Spre marginea luminoasă a lumii, de Eowyn Ivey

Campanie VL: Uşor de citit  | Spre marginea luminoasă a lumii, de Eowyn Ivey
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mi se pare valoros un roman de aventuri a cărui lectură te rupe de realitatea imediată şi te ajută să dai viaţă, în mintea ta, unor lumi care poate că există şi aievea, dar prin care tu n-ai ajuns şi, probabil, nici nu vei trece vreodată. E gândul care m-a urmărit ieri, după ce, cu o seară înainte, terminam de citit „Spre marginea luminoasă a lumii”, scris de Eowyn Ive, o autoare care scrie din şi despre Alaska. De la Jules Verne încoace nu mă mai bucurasem aşa de mult de o aventură care se desfăşoară într-un cadru natural atât de vast şi de sălbatic încât – odată ce ţi-a zugrăvit peisajele dominante în minte – toată grijile tale cotidiene încep să îţi pară mărunte şi tot ce te mai interesează sunt pericolele şi minunăţiile care le vor mai ieşi în cale personajelor.

Naratorul nu este unul omniscient, firul poveştii ţesându-se din file de jurnal şi din scrisori aşternute pe hârtie de diverse personaje. Colonelul Allen Forrester ţine un jurnal cu toate întâmplările prin care trece pe durata misiunii de cartare a teritoriului Alaskăi prin care curge râul Wolverine (bursuc, în traducere). Misiunea se desfăşura în anul 1885. Unul dintre camarazii săi ţine şi el un jurnal. Şi la fel face soţia colonelului, Sophie, care rămâne însărcinată la cazarma unde locuia împreună cu Allen şi care îşi încredinţează gândurile hârtiei ca să-i treacă mai uşor timpul şi dorul de soţ. Toată această poveste, nuanţată cu elemente de cultură şi civilizaţie americană şi indiană specifice vremii, este încadrată, ca într-o ramă, de schimbul de scrisori dintre un strănepot de-al lui Allen Forester, Walter, care a păstrat toate documentele rămase de pe urma expediţiei de pe Wolverine şi Joshua, curatorul unui muzeu din Alaska şi cel care se trezeşte cu toate documentele pe cap. Pasiunea pentru aventură îi va apropia pe cei doi şi îi va face să lege o prietenie nebănuită.

Departe de a fi o relatare cronologică şi seacă a unei călătorii fictive, cartea încearcă să-i dezvăluie cititorului sufletul Alaskăi de la acea vreme, cu frumuseţile ei, cu oamenii care o populau şi cu asprimea caracteristică a traiului în nordul extrem al Statelor Unite ale Americii.

Eowyn Ivey, autoarea romanului, locuieşte în Alaska, este căsătorită şi are doi copii. A studiat jurnalismul lucrat mai întâi în branşă, apoi ca librar. A ajuns în lumina reflectoarelor pentru romanul „Copila de zăpadă”, cu care a obţinut, în anul 2013, premiul Pulitzer pentru ficţiune. "Spre marginea luminoasă a lumii" este doar o confirmare a talentului şi a tehnicii narative a autoarei. 

Lectura romanului mi-a adus aminte de vremurile când, copil fiind, citeam noaptea cărţi de aventuri, ascuns sub pătură, ca să nu mă prindă maică-mea. Iar ea nu mă prindea niciodată, pentru că ştia că îmi petrec vremea citind sub pătură şi era mândră de mine.

Găsiţi „Spre marginea luminoasă a lumii” de Eowyn Ivey la Librăria Humanitas de pe strada Domnească, nr. 45. E o lectură perfectă pentru o minivacanţă, ca cea de Paşti!        

Citit 1946 ori Ultima modificare Vineri, 14 Aprilie 2017 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.