USR şi lecturile publice de sâmbătă. Spectacolul poetic şi muzical a început la Brăila cu dreptul

USR şi lecturile publice de sâmbătă. Spectacolul poetic şi muzical a început la Brăila cu dreptul
Poetul Gheorghe Lupaşcu şi una dintre cărţile sale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

"Facem această serie de lecturi publice la Brăila, pentru că şi revista "Antares" e făcută pentru zona Galaţi-Brăila, ca şi filiala, şi festivalul internaţional", a deschis seara de poezie poetul Corneliu Antoniu, preşedintele Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România (USR), sâmbătă, 22 aprilie, la "Music Pub" - un club aflat, pentru câteva ceasuri, la dispoziţia scriitorilor din cele două oraşe vecine.

Aşa a început seria lecturilor publice pe care filiala USR le va continua la Tecuci, Târgu Bujor, Galaţi, Ianca, Iveşti şi în alte locuri, după „o strategie culturală” care să sudeze o prietenie culturală solidă.

Poetul Antoniu l-a evocat şi a citit din poetul rus avangardist Evgheni Evtuşenko, ce tocmai s-a stins în SUA, provocându-le iubitorilor de poezie „un val de durere”. Şi-a cântat apoi compoziţiile, aplaudate cândva şi la Cenaclul "Flacăra", pe versurile lui Adrian Păunescu şi Serghei Esenin („Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”), actriţa Wanessa Radu, de la Teatrul „Filotti”, autoare de ilustraţii muzicale, care a urmat şi studii de canto, cu soprana internaţională Magda Ianculescu.

S-au spus versuri pe săturate: vers alb, vers tradiţional, aproape teatru. A spart gheaţa lecturii cea mai tânără dintre poeţii de faţă, Codruţa Tudoriu, gălăţeancă studentă în Capitală, care primea în februarie Premiul II pentru proză (o proză mustind de poezie), la Festivalul Internaţional de Creaţie "Poesis" din Vrancea. „Eu sunt rapsodia în bocanci”, se autodefineşte ea. Gălăţenii au continuat cu Anca Şerban, care şi-a citit de pe telefon poeziile, cât a ţinut-o bateria. Au urmat Simona Toma şi Andrei Velea.

Alternând cu gălăţenii, au citit, cu energie, şi brăilenii Valeriu Mititelu, Stere Bucovală, Alina Marieta Ion, Valentina Balaban, Gheorghe Lupaşcu - multă vreme secretar literar la teatrele brăilene. Acesta, cu "două kilograme de poezie" - un tom întreg în mâini, a povestit despre Fănuş Neagu la Cenaclul "Panait Istrati" şi despre o lectură de tinereţe, alături de Corneliu Antoniu, la Însurăţei, pe o pană de curent. Acum a fost doar pana muiată în călimară.

Citit 3054 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Aprilie 2017 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.