Voluntari gălăţeni pe „frontul” Medgidia (FOTO)

Voluntari gălăţeni pe „frontul” Medgidia (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Patru zile şi jumătate au participat voluntarii gălăţeni şi mentorii lor, între 28 aprilie şi 1 mai, la primul Festival de jocuri şi reconstituiri istorice Dapix de la Medgidia: cu romani, daci şi gladiatori, apoi, secţiunea de Ev Mediu, cu teutoni şi ieniceri din Braşov, călăreţi bucureşteni, câţiva tătari din Medgidia.

Apoi, războaiele de secol XX, în care au „luptat” şi gălăţenii, în uniforme de marină, „marină debarcată”, ori de surori Crucea Roşie. Brăilenii au instalat cort sanitar, cu o masă de operaţii autentică.

La întoarcere, ostenită însă fermecată, eleva Andreea Costandache mărturisea că, în doar câteva zile, a învăţat mai multă Istorie decât în cinci ani de şcoală. A fost istovitor, dar a meritat pentru ea şi ceilalţi voluntari: o colegă de-a sa de la C.N. „Costache Negri” – Cristina Alexandru, doi elevi de la Liceul de Marină – Ionuţ Soroceanu şi Mario Fătu şi tinerii Andrei Bobocel şi George Şerban. Ei fac parte din Asociaţia gălăţeană de voluntari "Tinerii şi viitorul", condusă cu energie şi pasiune de prof. Ştefania Cojocaru, în parteneriat cu furnizoarea de uniforme şi echipament istoric, celebra Asociaţie Naţională "Tradiţia Militară", reprezentată de entuziastul Adrian Tăbăcaru, rezervist care participă, alături de voluntari, cu toţii îmbrăcaţi în uniforme de epocă, de multe ori chiar autentice, nu replici, la reconstituiri istorice: i-am întâlnit de multe ori. Membrii „Tradiţiei...” au participat chiar la reconstituiri la Turtucaia ori la Verdun!   

100.000 de oameni în stradă

Medgidia nu-i mare cât Galaţiul, dar, iată, acolo a reuşit un festival cu peste 100.000 de oameni în stradă. Mulţi copii. Dronele au filmat, spectatorii au fotografiat. Au fost mulţumiţi şi micii vânzători, deci economia locală.  Bucătarii au pregătit mii de porţii, cu tăuraşi la proţap! Au fost şi ateliere tematice de ceramică, pielărie, fierărie, ţesătorie, gastronomie. Şi apoi concerte, dans, foc de artificii. Mii de turişti au lăsat plaja şi s-au alăturat zecilor de mii de localnici şi actanţi.

La Galaţi, întâlnisem cele două organizaţii ilustrând în uniformă evenimente precum cele ale Muzeului de Istorie sau sărbători naţionale. Copiii învaţă istorie şi interesante amănunte (ştiţi de pildă ce înseamnă la uniforma de marină “ochiul lui Nelson”?) La Brăila, aveam să cunosc doi membri ai "Tradiţiei", pe uimitorii colecţionari Ştefan Marius Diaconu – prezent deseori, echipat, la manifestări gălăţene,  şi Virgil Tudor, despre pasiunea cărora vom vorbi însă altă dată.  

Lecţii interesante de patriotism

Cazaţi într-un cămin militar din Medgidia, tinerii voluntari au îndurat apoi instrucţia în soare, aşezarea în formaţie, mânuiri de armă; călărie, lupte (explozii simulate, fum!), un marş de 12 kilometri. „Mi se rupea inima: copiii au mers în cizme şi au făcut băşici, bătături. Dar a trebuit să îndure” –  spune preşedinta Asociaţiei “Tinerii şi Viitorul”, prof. Ştefania Cojocaru.

     

     

Citit 3163 ori Ultima modificare Joi, 11 Mai 2017 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.