Peste 7.650 de evenimente şi munca de Sisif a traducătorului

Peste 7.650 de evenimente şi munca de Sisif a traducătorului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Profesionist cu comenzi continue la mari edituri, cunoscutul traducător gălăţean gălăţean Vasile Savin a mai scos o importantă lucrare enciclopedică. Doar spui "Larousse" şi înţelegi! Este vorba despre o elegantă "Istoria lumii", din seria Enciclopedii "Larousse", conţinând, în 90 de pagini, 7.650 de date istorice importante. Muncă de mulţi ani! "Deşi mai am în portofoliul editurii încă cinci cărţi, cred ca îmi va mai apărea doar una (tot din seria Enciclopedii "Larousse" - despre natură). La Editura Medicală urmează să-mi apară - tot anul acesta, poate spre sfârşitul verii - Dicţionarul medical român-francez (ediţie complet revăzută şi augmentată!)". O altă muncă de Sisif, performanţă împreună cu soţia sa, Cornelia - prima ediţie apărea în 2006, la Dacia Educaţional - Cluj.  În 2014, la RAO, apărea traducerea celui mai omagiat roman al lui Henry de Montherlant, scriitor şi academician francez, "Celibatarii", carte de cotitură a autorului, care i-a adus imediat acestuia Premiul Academiei Franceze.

Peste 15.000 de nume de neuitat

Volumul "Istoria lumii" este o selecţie cronologică de date importante, grupate în şase mari perioade, cu un rezumat al fiecăreia, ce explică principalele transformări politice, culturale şi sociale, cu hărţi pentru localizarea evenimentelor. Indexul lucrării găzduieşte peste 15.000 de nume. De la australopiteci la cucerirea planetei Marte, de la Cleopatra şi Confucius la Einstein, Mandela sau Obama. Despre resturi umane fosile de peste două milioane ani la Cele Şapte Minuni sau la fondarea, în 1785, a ziarului "The Times", în primii ani sub titlul "Daily Universal Register", războaie şi invenţii, opere de artă, toate sunt aşezate în pagini de lux. Cu o prezentare ierarhizată şi comentată a faptelor şi personajelor. 50 de hărţi, istorie, geografie, artă, lingvistică, ştiinţe, tehnică, cinematografie, muzică, idei, literatură! Datele provin din selectarea informaţiilor din alte enciclopedii "Larousse" (în special "Mémo", "Mémoires du monde" şi "Ils ont fait l'Histoire du monde").

O viaţă... tradusă în milioane de semne

"Degetele mele au tastat zeci de milioane de semne", mărturiseşte traducătorul, profesorul şi poetul gălăţean Vasile Savin, după apariţia, la prestigioasa editură RAO, a încă două tălmăciri ale sale. "Pot spune că toate cărţile traduse sau scrise de mine - în 25 de ani (61 la număr, din care vreo şase nu vor apărea, poate, niciodată!) - arată în ce ritm am lucrat şi ce efort am depus după 1989."

Citit 1225 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iulie 2017 16:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.