Mausoleul de la Mărăşeşti, construit pe teren donat de un gălăţean

Mausoleul de la Mărăşeşti, construit pe teren donat de un gălăţean
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Pe 16 august, vom aminti intrarea României în Primul Război Mondial, în 1916, iar recent a fost evocat începutul luptelor de la Mărăşeşti.

Puţină lume ştie, însă, că Mausoleul de la Mărăşeşti a fost ridicat chiar pe pământul donat de gălăţeanul Georges Ulise Negropontes. Născut la Galaţi, în casa de pe strada Al. I. Cuza unde începea... Vadul Negroponte (actuala "Casa Românească"), acesta avea moşii întinse la Mărăşeşti şi a donat, în 1921, statului român terenul necesar ridicării Mausoleului, contribuind apoi şi cu sume importante de bani. Casa omului de afaceri există şi acum, chiar lângă Direcţia de Cultură.

Pe moşia Negropontes de la Mărăşeşti, în vii, s-au dus lupte crâncene, în care au căzut sute de soldaţi, care au fost înmormântaţi chiar acolo. După război, proprietarul a donat 20 de hectare pentru constucţia monumentului. În război, el lăsase să-i fie bombardat conacul, pentru că germanii îşi organizaseră acolo Cartierul General.

Georges Negropontes era cumnatul "eroului de la Mărăşeşti", general Eremia Grigorescu, şeful Armatei Române acum un veac. Generalul s-a născut la Golăşei, lângă Tg. Bujor, a urmat şcoala şi gimnaziul la Liceul "Vasile Alecsandri" Galaţi, după care a făcut studii superioare în ţară şi în Franţa. A locuit pe strada Mazepa nr. 58, iar apoi pe strada Militară. Profesoara Flori Rodica Tighici-Iacomi consemna, în monografia "Tg. Bujor - File de cronică", dârzenia micului Eremia, în vârstă de numai şapte ani, care, în drum spre şcoală, era să moară îngheţat într-o groapă acoperită de zăpadă, fiind salvat, din întâmplare, de un căruţaş.

Citit 2324 ori Ultima modificare Marți, 15 August 2017 20:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.