Trei lucrări în piatră, la Grădina Japoneză
Foto: Marius Negri

Trei lucrări în piatră, la Grădina Japoneză
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Trei lucrări de artă monumentală, în piatră, vor fi executate de artişti cu "nume ce nu mai au nevoie de nicio prezentare în domeniul sculpturii" - a anunţat Ioan Daniel Stadoleanu, preşedinte al Rotary Club "Donaris" Galaţi, la deschiderea, de pe 1 septembrie, a şantierului "Atelierului de sculptură în piatră".

Un proiect cultural la prima ediţie, gândit ca un eveniment anual, cu numărul participanţilor în creştere de la ediţie la ediţie, tabără de creaţie la care publicul să aibă acces liber.

Subvenţionate de "Donaris", prin fondurile strânse în urma organizării unor spectacole (două au fost deja jucate, o montare aparţinându-i chiar lui Horaţiu Mălăele, cu Maia Morgenstern în distribuţie, iar în toamnă vor urma altele), lucrările vor fi donate Grădinii Botanice şi îşi vor găsi locul în frumoasa Grădină Japoneză.

La deschiderea oficială a Atelierului de sculptură, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă", preşedintele "Donaris" a fost însoţit de plasticianul Sava David, preşedintele Filialei Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici din România, şi de cei trei cunoscuţi sculptori, direct implicaţi. Artiştii cu "nume ce nu mai au nevoie de nicio prezentare în domeniul sculpturii” au fost prezentaţi de către preşedintele Stadoleanu: "Dintre artiştii care ne susţin în demersul nostru îi menţionăm pe domnii Mugurel Vrînceanu, profesor al Liceului de Arte "D. Cuclin", membru al Uniunii Artiştilor Plastici, absolvent al Academiei "George Enescu" din Iaşi, secţia sculptură, organizator de nenumărate tabere şi seminarii în domeniu, iniţiatorul taberei de sculptură din cadrul Damen, în parteneriat cu Fundaţia "Arte", Denis Brânzei, reputat restaurator, muzeograf în cadrul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi, fost elev al Liceului "D. Cuclin" şi colaborator apropiat al maestrului Ion Chiriac, alături de care şi-a petrecut, pe şantiere de restaurare, peste 11 ani, şi Valentin Popa, la rândul său profesor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, absolvent al Academiei "George Enescu" din Iaşi, secţia sculptură".

Cele trei blocuri de piatră, cam de 1,5 pe 0,5 metri, se vor transforma în lucrări de sculptură. Le-am vizitat, împreună cu artiştii şi cu preşedintele David, ghidaţi de Paul Lupoaie, şeful Secţiei Grădina Botanică. Specialistul a povestit că piatra a fost descoperită când se strângea molozul strâns la ridicarea gardului incintei Grădinii, în ´94. Blocurile sunt gresie de Dobrogea "şi cu siguranţă au fost într-o fundaţie de casă veche", ne-a spus sculptorul Vrînceanu. Statui din acelaşi material sunt în zestrea muzeului nostru de Artă sau în campusul studenţesc, ne-a mai spus artistul, care a mai lucrat anul trecut, într-o tabără la Târgovişte, cu o astfel de rocă.

Citit 1699 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Septembrie 2017 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.