Ctitoria murală din noua Primărie

Ctitoria murală din noua Primărie
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Dacă Galaţiul avea deja, salvate şi mutate la Facultatea de Mecanică, în anii ´80, frescele regretatului plastician Sabin Bălaşa, încă două lucrări monumentale de pictură murală, vizibile la „vernisarea” noului sediu al Primăriei Galaţi, nu au fost încă dezvelite public, după obicei, deşi reprezintă nişte performanţe speciale.

Numai cine nu a lucrat agăţat de schele sau măcar cu privirea în sus, lângă zidul pe care trebuie să-şi aştearnă în culori povestea, poate ignora munca de aproape două luni a unor apreciaţi plasticieni gălăţeni, graficianul şi pictorul Gheorghe Miron, designerul vestimentar şi pictorul Sava David, iar al treilea nici nu apare citat undeva drept autor, deşi semnează pe lucrare: tânăra plasticiană Irina Panţiru, despre care am aflat că va pleca să lucreze în Franţa (vor avea deci grijă alţii să-i sprijine talentul).

Cum au fost minute bune de pauză la inaugurarea Primăriei, aşteptam, cu sufletul la gură, şi o ceremonie de dezvelire a lucrărilor. La etaj, lucrarea lui Sava David, modernistă, în contrast verde-roşu cam de felul celui folosit cândva şi de Paul Cézanne, a avut măcar parte de o podea de sprijin pentru artistul la lucru, dar Miron şi Panţiru au fost nevoiţi să folosească o centură de siguranţă.

După atâtea zile de muncă, asudat şi plin de praf, a venit şi ultima zi: „M-am simţit ca atunci când ai terminat stagiul militar şi vine liberarea, faci un duş, îţi pui hainele curate şi eşti liber”, mi-a mărturisit Sava. Pereţii săi, doi la număr, înveselesc o sală de aşteptare.

Sus de tot, pe schele, Miron şi Panţiru au adunat crâmpeie semnificative din Galaţi: Teatrul, statuia lui Eminescu, Catedrala. Dar metafora vine tocmai prin oglindirea lor, impresionistă, în fluviul sacru. Au spălat centura scorţoasă, dar ea tot încingea pielea, în nesfârşitele ore de lucru în mirosul înţepător.

La deschiderea noului local al Primăriei, i-am rugat să stea alături, în poză istorică de grup: Gh. Miron şi Irina Panţiru, cei care semnează lucrarea figurativă, practic o istorie pictată a Galaţiului cultural, arhitectul Dan Ujeucă, proiectantul clădirii, acum însoţit şi de asistenţi tineri - o adevărată şcoală de arhitectură la locul de muncă, designerii Sava David şi Ioana David, fiica sa.

Citit 2445 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Septembrie 2017 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.