"Vânzătorul de vise" şi "Scrisoarea" lui Caragiale

"Vânzătorul de vise" şi "Scrisoarea" lui Caragiale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mâine, 23  septembrie, de la 19,00, în Sala mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, se va juca spectacolul „Vânzătorul de vise”- în regia şi adaptarea artistică a lui Eugen Făt, după piesa „Portugalia” de Zoltán Egressy şi scenariul filmului „The Star Maker”, scris şi regizat de Giuseppe Tornatore.

Lirismul italic se împleteşte cu disperarea est-europeană într-un spectacol lucrat în cele mai mici amănunte de Eugen Făt, cel care semnează regia şi adaptarea artistică a textelor. O comedie lirică impresionantă, cu incredibile rezolvări scenice! Povestea se derulează în banalul cotidian al unei localităţi prăfuite din Ungaria, unde un impostor le vinde vise celor care speră că vor evada în Occident, spre succes, precum odinioară cele trei surori ale lui Cehov care sperau să evadeze la  Moscova. Regizorul sparge spaţiul scenei, folosind imagini proiectate chiar şi pe tavan! Ca în „Maestrul şi Margarita”, actorii devin lungi sau scurţi ca printr-o vrăjitorie. Decorul foarte îndrăzneţ, semnat de scenograful Szucsz Gellert, de la Odorheiul Secuiesc, înaintează obraznic până la jumătatea sălii. Actorii fac performanţă şi cântă din gură, chitară sau pian! Distribuţia joacă excelent: Răzvan Clopoţel, Gabriel Constantinescu, Petrică Păpuşă, Ion Moldoveanu, Flavia Călin, Vlad Ajder şi, în dublă distribuţie, Mihaela Lecca-Gorea şi Elena Ghinea, Ana Maria Ciucanu, Vasile Dănilă, Ştefan Forir.

Duminică: un Caragiale reinventat! 

24 septembrie, ora 19,00, Sala mare a teatrului: un spectacol care o să vă ia prin surprindere: „O scrisoare… pierdută”, după I. L. Caragiale, într-o montare al aceluiaşi regizor de sâmbătă, ingeniosul  Eugen Făt, într-un spectacol de autor! Cu respectarea textului, regizorul reuşeşte un Caragiale parcă nou, mai actual ca niciodată, prin aluzii ale momentului! Sala de spectacol devine la un moment dat scenă, de la balcoane şi până la rampă, se joacă peste tot, din culise în foaier, totul este de o veselie bufă, ca într-o „Chiriţă” modernă sau în „Ubu roy”! Un spectacol meticulos construit pe gagul scenic. Practic, auzi un text deja îndrăgit şi arhicunoscut, dar vezi ceva nou! Regizorul renunţă la unele replici oricum impregnate în memoria noastră, actualizând: se vorbeşte în spaniolă sau în maghiară, Pristanda bea „Chivas” cu prefectul, care o alintă pe Zoe „răţuşcă”. Joacă grozav Carmen Albu, Ion Moldoveanu, Petrică Păpuşă, Dan Căpăţână, Gabriel Constantinescu, Răzvan Clopoţel, Vlad Ajder, Vasile Dănilă şi George Breabăn, o figuraţie numeroasă, plus trei copii talentaţi-foc: Sara Drăguţ, Rareş Jaşcu şi David Călinescu.

Citit 1147 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2017 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.