Dascălul şi eroul de război care ar merita o statuie

Dascălul şi eroul de război care ar merita o statuie
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

La şapte ani de la despărţirea de profesorul universitar Ioan Brezeanu, două instituţii şi-au botezat, în ziua de vineri 22 septembrie, biblioteca, şi respectiv, o secţie de bibliotecă, după numele dascălului fondator gălăţean.

Astfel, Consiliul de Administraţie al Universităţii „Dunărea de Jos” a hotărât ca biblioteca de la Facultatea de Litere să se numească  Biblioteca „Prof. Ioan Brezeanu”, la fel şi o secţie de la parterul Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia”, unde vineri a fost evocată personalitatea complexă a celui dispărut, s-a tăiat panglica inaugurală a secţiei unde apoi s-a săvârşit o slujbă de pomenire.

Student al lui Iorga, Ioan Brezeanu, unul dintre fondatorii Universităţii "Dunărea de Jos", căreia i-a fost prorector şi a contribuit la mutarea sa în sediul actual, rector al Institutului Pedagogic, înainte profesor la CNVA şi director la CNMK, inspector şcolar general-adjunct, etnograf, cercetător istoric, rănit în luptă, erou de război, general de brigadă, Cetăţean de Onoare al Galaţiului, a fost evocat la Bibliotecă de cei cu vârsta cuprinzătoare a unei întregi istorii a urbei noastre, alături de nepoţii săi, prof. univ. Mihaela Dumitriu, de la aceeaşi universitate, şi fratele său, Cristian Dumitriu, preşedintele Catedrei UNESCO pentru tineret, profesor de Istoria Teatrului la UNATC şi la Academia Centrală de Dramă, ba şi de rude venite tocmai din Făgăraş. Mesajul rectorului Universităţii (care a putut ajunge abia a doua zi, la pomenire), a fost adus de Angela Ribinciuc, de la biroul de presă al instituţiei.

Emoţionante amintirile lingvistului Valentin Ţurlan, profesor la universitatea gălăţeană, ce a vorbit, aproape cu lacrimi în ochi, despre cum a fost sprijinit de cel evocat atunci când, tânăr profesor, ajungea să-i fie coleg. Poveşti de viaţă, amintiri dintr-o epocă grea, nedreaptă, frumoasă însă prin speranţele tinerilor energici de atunci.

Nepoata profesorului şi-a amintit „lecţii de viaţă” ale modelului de Om: să nu faci observaţii în public asupra elevului, dascălul să nu se simtă mai deştept decât acesta. Poreclit „Mister”, pentru manierele elegante (nici acasă nu putea fi văzut fără cravată!), profesorul care zâmbea, nu râdea niciodată, spunea: „Eu nu m-am certat cu nimeni niciodată”, dar a dat în judecată, înainte de revoluţie, Ministerul Învăţământului. A predat 52 de ani!

Iubitul profesor Mihai Brăilescu, care i-a fost elev la „Cuza”, a amintit schimbarea sediului liceului în timpul directoratului Brezeanu, cel care a adus acolo profesori de elită, jumătate ajungând apoi la nou-înfiinţatul Institut Politehnic, strămoş al Universităţii. Printre cei care l-au evocat cu căldură pe profesor a fost şi colonelul Mihai Lungeanu, care l-a cunoscut mai ales ca veteran de război.

Citit 1901 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Septembrie 2017 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.