Istoria şi istoriile unui preot-scriitor

Istoria şi istoriile unui preot-scriitor
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O conferinţă de suflet

Conferenţiarul de vineri, 29 septembrie, Mihai-Andrei Aldea, este un documentarist născut, dar şi făcut! A susţinut o conferinţă la Galaţi, într-o sală a Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos”.

Părintele Aldea vine de la Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” de la Paltin, judeţul Neamţ. Tânărul preot e născut la Galaţi, dar a avut dorinţa de a cunoaşte cu pasul său cât mai multe locuri din ţară, înainte de a se uita şi peste graniţe. Peste graniţele de timp şi de istorie se uită de mult, prin documente de tot felul. Convins că va ajunge mai uşor la inima cititorului îmbrăcând Istoria şi în veşmânt fantastic, prelatul a pus pe hârtie un roman fantasy, în care apar nume de veche rezonanţă românească, alături de altele, frumos imaginate. Are ton sadovenian, dar şi experienţa noului val SF, dialoguri vii şi acţiune.

„Despre sufletul românesc” s-a intitulat conferinţa pe care preotul a susţinut-o, cu miez şi farmec, la Galaţi, după ce cu o zi înainte conferenţiase la Brăila. Adevărate pilde biblice au fost pentru auditoriul fermecat întâmplări reale auzite în familie sau de la martori. Antropologul a demontat falsuri istorice şi a făcut legături legice între evenimente de peste tot şi din toate timpurile. Ateul care începea să-şi înţeleagă rostul pe la 14 ani, iar la revoluţie  avea să vadă oameni murind alături, devenit preot, a răspuns multor întrebări după ce, cu creta, a tăiat semnul de egalitate între cuvintele „ţară” şi „stat”. Fără să fie doctoral (de două ori, a fost chiar argotic), când polemic, când emoţionant sau cu umor, a îndemnat cu pasiune la unitate şi umanitate, la credinţă şi cunoaştere.

Deşi a vorbit foarte puţin despre cărţile sale, a fost coadă la autografele din final. Ultimul volum din seria romanului Fantasy intitulat „Drumul spre Vozia” (Ed. Evdokimos, Fundaţia Profesor George Manu) se intitulează „Prin coline şi neguri”, are peste 150 de pagini mari şi o postfaţă semnată de scriitorul şi activistul SF, criticul Oliviu Crâznic, autor de romane gotice – la rândul său personaj într-o nuvelă de Ciprian Mitoceanu. Mai găsim pe wikipedia că: „Apare, ca expert în istoria vampirismului, în sezonul al doilea al serialului Expedition Unkown, în episodul Hunting Vampires, produs de Travel Channel.” Criticul îl găseşte pe autor „un paseist şi un calofil, un credincios şi un patriot, un justiţiar şi un satirist, un erudit şi un fabulist”. Volumul I, intitulat „Cei trei şi Pădurea cea Mare”, urmat de volumul II, „Cei trei şi luptele Deralei”, sunt scoase tot în acest an. În postfaţa volumului II, scriitorul Ciprian Voicilă  numeşte romanul „un basm arhaic şi modern totodată. Un basm despre sufletul neamului românesc”, care te prinde „de la primele pagini”.

O întâlnire mai puţin obişnuită

Conferinţa „Despre sufletul românesc”, susţinută  de părintele Mihai-Andrei Aldea, completată cu lansarea cărţii sale de fantasy românesc, în care se topesc cu binişorul tradiţii, legende româneşti şi motive europene, a fost organizată de Provita Galaţi, organizaţie antiavort,  Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, Asociaţia Ortodoxia Tinerilor şi Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie – Galaţi. A început şi s-a încheiat cu rugăciune.

Citit 3154 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Octombrie 2017 23:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.