Vernisajul unui Cetăţean de onoare

Vernisajul unui Cetăţean de onoare
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

"Cred că este primul preşedinte din teritoriu care reuşeşte să aducă toată conducerea UAP şi acest lucru înseamnă foarte mult, înseamnă că noi vă iubim, vă respectăm", a declarat cunoscutul gravor Zuzu Caratănase, membru pentru teritoriu al Consiliului Director al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), la vernisajul aniversar de luni: plasticianul David Sava, preşedintele filialei gălăţene, tocmai împlinea şase decenii.

Într-adevăr, luni au fost prezenţi şi au vorbit cu căldură chiar preşedintele pe ţară al UAP, conf. univ. dr. Petru Lucaci, vicepreşedintele UAP pentru teritoriu, Gheorghe Dican -   preşedintele de Vâlcea, şi preşedintele filialei Buzău, prof. Valeriu Şuşnea. "Din data de 26 octombrie, dl David Sava este Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi", a anunţat viceprimarul Picu Anton Roman, care fusese undeva în public, după ce David ţinuse să-i mulţumească pentru ajutorul constant şi, mai ales, într-un moment de cumpănă pentru filială.

Sărbătoritul a primit diplome de excelenţă înmânate de preşedintele UAP şi de directorul Muzeului de Artă, Dan Basarab Nanu. Preşedintele David a anunţat şi el că a discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea: "Vestea că se va construi Muzeul de Artă Vizuală este cea mai frumoasă. Domnul preşedinte ne-a asigurat în martie se va deschide deja şantierul!". Oaspeţii l-au elogiat, pentru frumuseţea proiectului, pe arhitectul Dan Ujeucă.

Preşedintelui UAP, care i-a avut studenţi la Bucureşti pe doi prieteni artişti, David Sava şi Gheorghe Miron, cel care a fost acum "prezentatorul" serii, la Pictură murală, secţie cu rezultate superioare chiar şi nivelului clujean, a spus că erau deja "desenatori impecabili" şi cu disciplina muncii.

Despre Galaţi, ceva grozav, dar deja verificat: "Ani de zile, de la Galaţi, noi primeam cei mai buni elevi la Universitatea Naţională de Arte de la Bucureşti - aproape în fiecare an, elevii de la Liceul de Artă Galaţi erau cei mai vânaţi de profesori". Aveau "un instrumentar de lucru impecabil, de la început!". "Şi nu-i flatez, de câţiva ani de când, e minunat, s-a făcut şi la Galaţi o şcoală superioară de artă, suntem frustraţi de faptul că vin mai puţini studenţi de la Galaţi la Bucureşti". Preşedintele a felicitat autorităţile că urnesc ridicarea noului muzeu în oraşul în care a luat fiinţă singurul muzeu de artă modernă şi contemporană din România: la Muzeul Naţional şi în celelalte muzee lipseşte tocmai zona contemporană, "e un gol" după 1950, studenţii nu au unde să-i vadă pe creatori.

Citit 1948 ori Ultima modificare Joi, 02 Noiembrie 2017 01:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.