„Restaurarea, ştiinţă şi artă” - vernisaj la Muzeul de Artă Vizuală

„Restaurarea, ştiinţă şi artă” - vernisaj la Muzeul de Artă Vizuală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, 18 septembrie, de la ora 13,00, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi se deschide o nouă expoziţie. Este vorba despre fotografii documentare grupate sub titlul „Restaurarea, ştiinţă şi artă”, care vor fi expuse cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, celebrate în toată Europa sâmbătă, 19 septembrie. Imaginile fotografice prezintă instantanee din cadrul procesului de restaurare a lucrărilor de artă, scopul fiind acela de a-i familiariza pe gălăţeni cu această procedură.

Organizatoarea expoziţiei, Mihaela Lefterache, restaurator de profesie, ne-a enumerat cele mai importante principii care stau la baza restaurării ştiinţifice: „Primum non noncere” (în primul rând să nu răneşti), reversibilitatea şi compatibilitatea materialelor, lizibilitatea intervenţiei şi principiul unităţii potenţiale a operei de artă.

„Altfel spus, restaurarea ştiinţifică încetează acolo unde începe ipoteza. Acesta este codul de etică profesională după care se ghidează orice restaurator pe parcursul procesului de restaurare. Restaurarea nu este spectaculoasă în sensul actului de creaţie, restaurarea este umbra actului de creaţie, care propulsează opera înainte în timp, o apără, o ţine în picioare, îi dă însemnătate”, a explicat Mihaela Lefterache în ce constă munca sa de zi cu zi.

„Restauratorul este singur cu pacientul său”, spune directorul muzeului, Dan Nanu. Şi când te gândeşti că „medicul” Mihaela Lefterache ne redă  lucrările de artă, cu pasiunea şi profesionalismul unui doctor care dăruieşte viaţă, merită să găseşti timp pentru a te iniţia în tainele acestui tratament miraculos.

Citit 749 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.