Zeci de mii de oameni au protestat în Rusia, la apelul lui Aleksei Navalnîi

Zeci de mii de oameni au protestat în Rusia, la apelul lui Aleksei Navalnîi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zeci de mii de oameni au protestat sâmbătă în Rusia, la apelul opozantului Aleksei Navalnîi, pentru a cere eliberarea acestuia, demonstraţii ilegale în urma cărora au fost reţinute peste 2.500 de persoane şi au avut loc ciocniri în mai multe mari oraşe, inclusiv la Moscova, relatează AFP şi Reuters.

Principalele proteste au avut loc la Moscova şi Sankt Petersburg, fiecare cu câte 20.000 de participanţi, potrivit jurnaliştilor AFP. La rândul său, Reuters a estimat că la Moscova s-au adunat cel puţin 40.000 de persoane. Manifestaţii au avut însă şi în zeci de alte oraşe, o mişcare de o amploare rară în istoria recentă a Rusiei.

Oamenii au scandat "Putin, hoţule!", "Navalnîi, suntem cu tine" sau "Libertate pentru deţinuţii politici!". La Moscova, au avut loc ciocniri în mai multe rânduri în cursul după-amiezii, poliţiştii lovindu-i cu bastoane pe manifestanţi, în timp ce aceştia replicau cu bulgări de zăpadă şi alte proiectile.

Sute de persoane s-au adunat la închisoarea Matroskaia Tişina, unde este deţinut opozantul Aleksei Navalnîi, în nordul Moscovei. Poliţia a efectuat mai multe arestări şi i-a lovit pe manifestanţi cu bastoane, pentru a-i dispersa.

Această mişcare de protest a avut loc cu câteva luni înainte de alegerile legislative prevăzute să aibă loc în toamnă, pe fondul scăderii popularităţii partidului la putere Rusia Unită. Au fost manifestaţiile cele mai importante din ultimii ani, notează AFP.

Leonid Volkov, un membru al echipei lui Navalnîi, a afirmat că "250-300.000 de persoane" au ieşit în stradă în Rusia. "Este fără precedent", şi-a exprimat el satisfacţia, în direct pe canalul YouTube Navalnîi LIVE, anunţând noi manifestaţii pentru "weekendul viitor".

În capitală, forţele antirevoltă au arestat 952 de persoane, potrivit ONG-ul specializat OVD Info, care a contabilizat în total 2.509 arestări în circa 100 de oraşe din Rusia. La Sankt Petersburg, unde au avut loc protestele de cea mai mare amploare după cele de la Moscova, au fost arestate 373 de persoane.

Iulia Navalnîia, soţia opozantului încarcerat, a fost arestată în timpul protestului de la Moscova, fiind eliberată câteva ore mai târziu.

Alte proteste şi arestări violente au avut loc în Extremul Orient rus, la Vladivostok şi Habarovsk. La Iakuţk, în Siberia, circa o sută de persoane au manifestat la minus 50 de grade Celsius.

Imaginile cu protestatari însângeraţi au circulat pe social media, amintind, potrivit Reuters, de represiunea din Belarus care a urmat după alegerile contestate de la 9 august.

În timpul protestelor au existat mai multe pene de funcţionare a telefoanelor mobile şi serviciilor de internet, potrivit site-ului de monitorizare downdetector.ru, o tactică folosită uneori de autorităţi pentru a împiedica comunicarea între protestatari.

Citit 672 ori Ultima modificare Duminică, 24 Ianuarie 2021 14:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.