Rubla rusească a atins un minim istoric, luni dimineaţă, după ce s-a devalorizat cu 28 la sută

Rubla rusească a atins un minim istoric, luni dimineaţă, după ce s-a devalorizat cu 28 la sută
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Rubla este în scădere, după ce SUA şi UE au luat decizii de excludere a Rusiei din sistemul financiar, ca urmare a invadării Ucrainei.

Astfel, luni dimineaţă, rubla rusească a fost tranzacționată în scădere cu 28 la sută, atingând în acest fel un minim istoric, potrivit publicaţiei Financial Times, preluate de stiri.tvr.ro. Declinul monedei rusești survine după o nouă rundă de sancțiuni adoptate de statele vestice.

Un dolar american valorează 118 ruble, potrivit datelor furnizate de Bloomberg, după ce, în weekend, președintele Vladimir Putin a pus în starea de alertă arsenalul nuclear, iar Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni financiare, astfel încât Rusia să fie exclusă din sistemul financiar global.

Norvegia a anunțat, duminică, faptul că Fondul Suveran cunoscut și ca Fondul de petrol, care valorează 1,3 trilioane de dolari, cel mai valoros fond de investiții din lume, își oprește investițiile în bunuri provenind din Rusia.

Compania petrolieră BP (fosta British Petroleum) a anunţat duminică că se pregăteşte să cedeze pachetul de acţiuni de 20 la sută în gigantul rus Rosneft, pe care îl deţine din 2013.

Şi săptămâna trecută rubla a fost în scădere continuă, atingând valori minime.

Măsurile punitive luate faţă de Rusia au ca scop să împiedice Banca Centrală de la Moscova să-și folosească rezervele internaționale.

Măsurile se răsfrâng şi asupra populaţiei. Ruşii au format cozi la bancomate pentru a retrage lichidități din bănci, în timp ce Banca Centrală de la Moscova nu are un mecanism prin care să stabilizeze moneda și economia națională.

Citit 1254 ori Ultima modificare Luni, 28 Februarie 2022 10:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.