Uniunea Europeană va investi 100 de miliarde de euro în producția de cipuri

Uniunea Europeană va investi 100 de miliarde de euro în producția de cipuri
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Uniunea Europeană va investi 100 de miliarde de euro în politica sa de producţie de semiconductori pentru a deveni independentă în acest domeniu, a precizat joi comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, informează AFP.

În legătură cu strategia prevăzută în ”Chips Act”, care vizează creşterea producţiei de cipuri în Uniunea Europeană până la 20 la sută din capacităţile mondiale de producţie în 2030, "investiţii în valoare de peste 100 de miliarde de euro sunt programate în prezent pe teritoriul european", a declarat pentru RTL comisarul francez. "Da, ne vom atinge obiectivul şi poate chiar în avans", a adăugat Thierry Breton.

"Astăzi avem peste 68 de proiecte în 19 ţări care ne vor permite să ne regăsim competitivitatea, dar şi autonomia noastră strategică", a mai spus Breton, fost director general la grupul informatic francez Atos.

Până acum au fost alocate subvenţii în valoare de aproximativ 43 de miliarde de euro în conformitate cu ”Chips Act”, strategie adoptată în acest an de Comisia Europeană. Această nouă estimare vine la două zile după anunţul grupului taiwanez TSMC că va investi 3,5 miliarde de euro pentru a construi la Dresda, estul Germaniei, prima sa uzină de cipuri din Europa.

La fel ca şi Asia şi SUA, Uniunea Europeană este angajată într-o competiţie mondială pentru autonomie în sectorul crucial al semiconductorilor, care în prezent sunt incluse în majoritatea obiectelor folosite în fiecare zi, precum vehicule, telefoane inteligente sau obiecte conectate.

"Suntem într-o competiţie, suntem în competiţie cu Asia, cu SUA. Nu mai putem să fim naivi şi să spunem că, la final, piaţa liberă contează. Trebuie, de asemenea, să sprijinim aceste investiţii care sunt foarte mari", a subliniat Thierry Breton.

Prioritatea Uniunii Europene o reprezintă producţia de cipuri pe plan local, după ce pandemia a dus la perturbări în lanţurile de aprovizionare, care au provocat un deficit sever de componente. Asia, în special firmele din China şi Taiwan, domină în prezent producţia şi exporturile de semiconductori.

La jumătatea lunii aprilie, cele 27 de state membre ale UE şi Parlamentul European au căzut de acord asupra obiectivului de a atinge 20 la sută din piaţa mondială de semiconductori în 2030, ceea ce înseamnă dublu faţă de situaţia actuală.

”Vedem cu toţii în ce măsură s-au amplificat riscurile geopolitice. De aceea este vital ca Europa să-şi consolideze lanţurile de aprovizionare”, a explicat şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Tensiunile geopolitice legate de Taiwan - unul dintre cei mai mari producători din lume de cipuri electronice via grupul TSMC – au sporit îngrijorările despre aprovizionare, în contextul în care sectorul a cunoscut penurii în ultimii ani din cauza COVID-19 şi a unei cereri foarte puternice. Aceste cipuri sunt indispensabile pentru industrie, în special tehnologiile verzi şi sectorul digital.

Investițiile la fabrica din Dresda au demarat în luna mai, în prezența unor înalți oficiali europeni și germani. ”Avem nevoie de semiconductori, de mulţi semiconductori”, declara la acel moment cancelarul Olaf Scholz, care a calificat această producţie drept ”petrolul secolului 21”. Regiunea oraşului Dresda este o putere europeană în producţia de semiconductori, fiind supranumită ”Silicon Saxony”.

Citit 462 ori Ultima modificare Joi, 10 August 2023 19:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.