Israelul, zguduit de proteste de amploare și grevă generală

Israelul, zguduit de proteste de amploare și grevă generală
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Zeci de mii de israelieni au ieșit în stradă în unele orașe mari din Israel începând de duminică seara, la o zi după ce trupurile neînsuflețite a încă șase ostatici au fost recuperate din Gaza, cerându-i premierului Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord de încetare a focului cu mișcarea teroristă palestiniană Hamas, pentru a-i aduce acasă pe ostaticii rămași în captivitate.

Luni a fost declanșată o grevă generală în Israel, iar protestatarii au blocat străzi în mai multe orașe. Și școlile, spitalele, băncile și aeroporturile au fost afectate de manifestații. Pe de altă parte, un tribunal israelian a decis, luni, că greva generală care a blocat mare parte din economia naţională trebuie să înceteze la ora locală 14 (11.30 GMT), cu câteva ore mai devreme decât au planificat organizatorii, relatează BBC.

Netanyahu este acuzat pe scară largă că a adăugat atât de multe condiții la negocierile pentru încetarea focului încât a făcut imposibil un acord, din cauza opoziției membrilor de extremă dreapta din guvernul său. Aceștia au declarat că vor părăsi coaliția sa în cazul în care va fi de acord cu o încetare a focului, ceea ce înseamnă că Netanyahu ar putea fi nevoit să facă față unor acuzații de corupție de lungă durată.

„Este neplăcut să recunoaștem, dar Netanyahu va insista pentru un acord doar atunci când străzile vor arde”, a declarat un ministru din propriul său partid pentru Haaretz.

„În acest moment, el se teme de (miniștrii de extremă dreapta Itamar) Ben-Gvir și (Bezalel) Smotrich mai mult decât de familiile ostaticilor”.

O altă sursă apropiată prim-ministrului a declarat că Netanyahu va monitoriza tensiunile publice în zilele următoare și „va aștepta cât de mult poate”, a relatat Haaretz.

Vărul unuia dintre cei șase ostatici găsiți morți în Fâșia Gaza a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că Carmel Gat făcea parte dintr-un acord de încetare a focului autorizat de Hamas, dar nesemnat de guvernul israelian, scrie BBC. Corpul ei a fost recuperat sâmbătă dintr-un tunel subteran din zona Rafah din sudul Gazei. El spune că a fost „devastat” știind că un acord a fost „atât de aproape” și susține că „decizia de amânare” a guvernului israelian i-a ținut pe ostatici în captivitate. „Toți cei șase au fost ținuți împreună și toți cei șase au fost uciși în captivitate. I-am fi putut salva pe toți”, adaugă el.

El spune că cel mai important lucru acum este să ne concentrăm asupra ostaticilor care sunt încă în captivitate, deoarece „majoritatea dintre ei sunt încă în viață, la fel cum Carmel era în viață”.

Greva generală a fost inițiată de Histadrut - unul dintre cele mai puternice sindicate din țară. Greva, menită să mențină presiunea asupra Guvernului, viza închiderea sau perturbarea sectoarelor majore ale economiei, inclusiv sectorul bancar, asistența medicală și principalul aeroport al țării. Dar mai multe autorități municipale și orașe au anunțat totuși duminică seara că nu vor participa la greva anunțată pentru luni de președintele Histadrut, Arnon Bar David.

Pentru cei care se întreabă de ce ies în stradă israelienii, ynetnews.com vine cu o explicație: ”Răspunsul este înrădăcinat într-un consens care a apărut în cadrul aparatului de securitate al Israelului - un consens alarmant care se referă la ministrul apărării, șeful Statului Major și șeful Mossad. Aceștia consideră că guvernul, condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, pune în pericol o oportunitate reală de a-i aduce acasă pe ostatici. Cererile pe care le face Guvernul, care par a fi lipsite de orice valoare de securitate substanțială, par a fi determinate mai mult de un calcul politic decât de un imperativ strategic”.

Citit 430 ori Ultima modificare Luni, 02 Septembrie 2024 17:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.