UPDATE | Statele Unite au bombardat un aerodrom din Siria, după atacul Damascului cu arme chimice

UPDATE | Statele Unite au bombardat un aerodrom din Siria, după atacul Damascului cu arme chimice
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Armata americană a bombardat aerodromul Al Shayrat din Siria, joi seara, ca răspuns la atacul cu arme chimice comandat de regimul dictatorial al lui Bashar al-Assad, marţi, 4 aprilie.

Nu mai puţin de 59 de rachete Tomahawk au fost fost lansate de pe distrugătoarele Porter şi Ross, aflate în estul Mării Mediterane. Potrivit căpitanului Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului, vizate de atacul american au fost avioane de luptă siriene, depozite de muniţii şi carburant, buncăre antiaeriene, sisteme radar şi de apărare antiaeriană. Cinci oameni au fost ucişi în timpul atacului, potrivit celor mai recente informaţii, scrie The New York Times.

De la reşedinţa sa din Florida, preşedinte Statelor Unite, Donald Trump a apărut public alături de o parte a stafului său şi a declarat că acţiunea pe care a comandat-o este doar o consecinţă a eşecului comunităţii internaţionale, care nu a putut rezolva problemele create regimul Assad. Ulterior, reprezentanţi ai administraţiei de la Washington au precizat că, dacă nu s-ar fi recurs la această măsură, ar fi însemnat că Statele Unite ale Americii acceptă folosirea de arme chimice, iar acest lucru ar fi pus în pericol nu doar interesele Americii, ci şi pe cele ale întregii lumi civilizate.

Reacţiile marilor actori militari ai lumii nu au întârziat să apară. O poziţie fermă împotriva acţiunilor americane a adoptat Rusia. Dimitri Peskov, purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin, a declarat că atacul lansat de Statele Unite nu numai că nu rezolvă problema terorismului, ci îngreunează chiar formarea unei coaliţii anti-terorism. Merită însă menţionat faptul că Vladimir Putin - un susţinător al lui Bashar al Assad - declarase deja că i se par inacceptabile acuzaţiile de folosire a armelor chimice formulate împotriva regimului de la Damasc, de vreme ce în cauză nu s-a desfăşurat o anchetă temeinică.

Regimul Assad nu recunoaşte că se află în spatele atacului cu arme chimice de săptămâna trecută, în care şi-au pierdut viaţa 86 de oameni, printre care şi copii. Bashar al Assad a declarat chiar că de vină pentru atac sunt rebelii, opozanţi ai regimului său.

CNN informează că, până ieri după-amiază, analizele nu stabiliseră încă ce substanţe chimice se folosiseră în Siria, dar că datele preliminare indicau că ar fi vorba despre gaz sarin.

De ce a folosit regimul Assad arme chimice

E ilogic ca Bashar al-Assad să fi lansat acum un atac chimic asupra populaţiei civile din Siria, în condiţiile în care regimul său tocmai se stabilizare. Rusia îi oferea susţinere, iar surse oficiale din Statele Unite tocmai declaraseră că americanii au multe alte priorităţi, în afara înlăturării dictatorului sirian. Cu alte cuvinte, Damascul era într-un echilibru cu marile puteri militare ale lumii. Chiar şi aşa, ar fi lipsit de sens să ne gândim că Bashar al-Assad ar fi uitat cât de aproape au fost Statele Unite să lanseze un atac împotriva Siriei în 2013, tot în urma unui atac cu arme chimice, pe care regimul de la Damasc îl comandase.

Pe de altă parte, spun mai mulţi analişti, nu e deloc ilogică alegerea momentului pentru lansarea unui atac chimic de către Damasc. Dimpotrivă, mai susţin aceştia, citaţi de The New York Times, este posibil ca toate acţiunile de politică externă ale Siriei din ultima perioadă să fi fost gândite tocmai pentru a pregăti o astfel de manevră militară. De ani buni, regimul de la Damasc hărţuieşte populaţia din afara teritoriilor pe care le controlează, încercând să alunge oamenii din casele lor şi să-i adune în provincia Idlib, unde, sub pretextul prezenţei unor facţiuni ale Al Qaida, armata dictatorului Assad bombardează fără a lua măsuri de protecţie a civililor. Motivul: le arată tuturor celor care nu i se supun că Occidentul nu îi poate apăra.

În legătură cu folosirea gazului sarin, regimul de la Damasc susţine că o bombă a lovit un depozit unde rebelii păstrau bombe chimice. O explicaţie cusută cu aţă albă, spun mai mulţi analişti.

Vor urma sau nu alte atacuri?

Regimul de la Damasc a reacţionat prompt, susţinând că atacul Statelor Unite a fost un comportament „neglijent şi iresponsabil”. De asemenea, Damascul a apreciat că Washingtonul s-a lăsat „cu naivitate atras într-o campanie de propagandă falsă”. Mai mulţi analişti mlitari citaţi de The Telegraph susţin însă că acest atac ar putea fi doar începutul şi că Statele Unite ar fi putut, de fapt, viza o slăbire a apărării siriene, în vederea lansării unor noi atacuri.

Citit 1674 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Aprilie 2017 09:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.