Ameninţările devin serioase. Va declanşa Coreea de Nord un RĂZBOI NUCLEAR?

Ameninţările devin serioase. Va declanşa Coreea de Nord un RĂZBOI NUCLEAR?
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Regimul de la Phenian are un arsenal nuclear compus din cel puţin 60 de rachete, mult mai multe decât ştiuse comunitatea internaţională, până zilele trecute. Kim Jon un, liderul comunist al Coreei de Nord, ameninţă că va lovi, mai întâi, insula Guam din Pacific şi că poate oricând să atace şi continentul american cu rachete nucleare. Trump i-a răspuns cu declaraţii pe măsură, iar analiştii spun că n-ar fi în interesul liderului din Coreea de Nord să atace pe nimeni cu arme nucleare. Rămâne însă, o problemă: siguranţa lumii depinde acum de deciziile unui comunist care a instaurat în ţara sa un regim terorist. Şi e clar că, pe cale paşnică, nimeni nu mai poate dezarma  Coreea de Nord.

Un atac nuclear este o ameninţare directă pentru toţi locuitorii planetei, indiferent în ce parte a lumii s-ar petrece el. Ar fi un eveniment cu urmări nefaste pe toate planurile, fie că vorbim despre sănătatea populaţiei pe termen lung sau despre stabilitatea politică şi economică la nivel internaţional. Din păcate, în cursul săptămânii trecute, posibilitatea producerii unui eveniment s-a accentuat, după ce Kim Jong un, liderul comunist al Coreei de Nord, a avertizat pregăteşte un atac nuclear asupra Statelor Unite şi că prima ţintă ar urma să fie insula Guam, teritoriu american din Oceanul Pacific.

De ce ameninţarea cea mai recentă are mai multă greutate?

Nu e prima dată când liderul de la Phenian ameninţă Statele Unite. Cele două state sunt în conflict încă din timpul Războiului din Coreea (1950-1953), considerat parte a Războiului Rece. Atunci, americanii au bombardat teritorii importante din Coreea de Nord şi au ucis un procent important al populaţiei. De ce ar fi, deci, mai importantă ameninţarea de săptămână trecută a lui Kim Jong un la adresa Washigtonului? Din cauză că, de această dată, spun mai mulţi specialişti occidentali, Phenianul chiar are posibilitatea să îşi pună în practică ameninţările.

Semnalul de alarmă a fost un test nuclear desfăşurat de Coreea de Nord în cursul lunii mai şi în cursul căruia s-ar fi demonstrat că o rachetă intercontinentală cu încărcătură nucleară ar putea atinge insula Hawaii, teritoriu american. Apoi, au urmat testele de luna trecută, cu două rachete intercontinentale Hwasong-14, care au demonstrat că atacul nord-coreean ar putea - la nivel teoretic, cel puţin - atinge continentul american.

Cum s-a înarmat Phenianul, păcălind comunitatea internaţională

Coreea de Nord are deja, de zeci de ani, capacitatea de a lovi cu rachete statele din zona sa, cum ar fi Coreea de Sud şi Japonia. Totuşi, încercările de a crea armamanet nuclear suficient de puternic şi pentru a atinge teritoriul american s-au soldat, mult timp, cu eşecuri. Sau cel puţin aşa a apreciat şi relatat presa internaţională. Analişti citaţi de Washington Post susţin, însă, că lucrurile au stat cu totul altfel. De fapt, nu realizările nord-coreenilor erau mici, ci ambiţiile lor erau foarte mari şi de aceea le-au trebuit ani de cercetare şi teste. În consecinţă, atunci când au reuşit să îşi atingă scopul - acela de a  realiza o încărcătură nucleară destul de puternică pentru a distruge un oraş de dimensiune New Yorkului, dar totodată suficient de redusă în dimensiuni pentru a putea fi montată pe o rachetă intercontinentală - au ajuns pe poziţia de forţă pe care nimeni nu crea că vor ajunge.

Aceiaşi analişti apreciază că SUA deja a pierdut. Ce anume a pierdut? Ceea ce conta cel mai mult: posibilitatea de a dezarma Coreea de Nord de arsenalul nuclear compus din mai bine de 60 de rachete. Indiferent ce s-ar întâmpla, e puţin probabil ca Phenianul să renunţe de bună voie la arme. Iar presiunile armate pentru dezarmare ar putea avea efect invers şi ar putea chiar duce la folosirea arsenalului...

Cine e mai puternic?

Scenarii militare s-au făcut cu duiumul. Experţi militari susţin că, dacă din Coreea de Nord s-ar lansa o rachetă nucelară către Guam, radarele din Japonia ar detecta-o, iar navele americane din Pacific ar neutraliza ameninţarea. Există, însă, şi posibilitatea ca Phenianul să lanseze un atac nuclear împotriva Coreei de Sud, ceea ce ar însemna, susţin analizele Washingtonului, măcar vreo 90.000 morţi, înainte ca armatele aliate să poată interveni în zonă.

Donald Trump a declarat că, în eventualitatea în care Kim Jong un va ataca, America este pregătită. Ceea ce s-ar putea să nu fie pe deplin adevărat, cu toate că armata americană are capacităţi cu mult mai mari decât orice stat de dimensiunea Coreei de Nord.

Va fi sau nu război?

În ciuda agresivităţii declaraţiilor, Kim Jong un n-ar avea nici un interes să lanseze un atac nuclear, mai spun analiştii. Şi asta pentru că e pe deplin conştient de faptul că, indiferent pe cine ar ataca, folosind o rachetă nucleară, comunitatea internaţională îl va răsturna de la putere şi îi va dezarma ţara definitiv. Or, e foarte puţin probabil ca liderul comunist - care, printre altele, a ordonat otrăvirea fratele său vitreg, în acest an - să vrea să renunţe la putere. Şansele ca acesta să lanseze un atac n-ar fi, deci, foarte mari. Totuşi, argumentul nu e de natură să liniştească pe nimeni, de vreme ce pacea în lumea depinde de deciziile unui om în aparenţă instabil.

Un analist citat de Washington Post declara, zilele trecute, că, într-o zi bună, armata americană ar putea intercepta rachete nucleare lansate din Coreea de Nord spre continent. Dar nu neapărat pe toate...

Care sunt puterile nucleare ale lumii

Cel mai mare arsenal nuclear de pe planetă este administrat de armata Rusiei, care ar avea circa 7.000 de astfel de focoase. Pe locul doi, în acest top al statelor care au capacitatea de a rade umanitatea de pe faţa pământului, se află Statele Unite, care ar deţine „doar” 6.800 de focoase. Cum datele sunt, însă, provenite din surse americane, e ceva mai greu de apreciat justeţea lor. Ar urma Franţa - cu 300 de focoase, China - cu 260, Marea Britanie - cu 215, Pakistan - cu 140, India - cu 130, Israel - cu 80. Potrivit celor mai recente date, în top intră şi Coreea de Nord.

Armele nucleare au apărut, pentru prima oară, în 1945. În acelaşi an, varianta cu fisiune a armei a fost folosită, pe 6 august, pentru a bombarda Hiroshima, iar pe 9 august pentru a ataca Nagasaki, ambele oraşe japoneze. Nicio altă armă nucleară n-a mai fost folosită din perioada de final a celui de-Al Doilea Război Mondial. S-au efectuat, însă, de atunci şi până astăzi, circa 2.000 de teste de armament nuclear.

China ar putea lua poziţie împotriva SUA

Principalul ziar chinezesc, aflat sub control de stat, a publicat un material prin care anunţa că, în eventualitatea în care Coreea de Nord va lansa un atac împotriva Coreei de Sud, China va rămâne neutră. În schimb, în situaţia în care Statele Unite vor ataca Phenianul, China se va implica în război, împotriva americanilor. Niciun oficial chinez nu a luat, însă, poziţie pentru a confirma sau infirma declaraţiile. Un conflict militar între China şi SUA nu pare totuşi probabil, în condiţiile în care chinezii au investit miliarde de dolari în America.

Citit 2406 ori Ultima modificare Luni, 14 August 2017 09:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.