Sărbătoarea Floriilor în lumea creștină și în România

Sărbătoarea Floriilor în lumea creștină și în România
Intrarea Mântuitorului în Ierusalim
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În urmă cu două milenii, Isus intra în Ierusalim călare pe un măgar, însoțit de apostoli și întâmpinat de mulțime ca rege spiritual al iudeilor, cu ramuri de finic - o specie de palmier.

Mântuitorul mergea să-Și întâlnească destinul, pentru că aceeași gloată care Îl primea cu bucurie avea să-L piardă câteva zile mai târziu.

Duminica Floriilor marchează începutul Săptămânii Patimilor, dar tradiția precreștină atribuie acestei zile semnificația renașterii naturii. Floriile sunt sărbătorite ca onomastică a tuturor celor care poartă nume de floare. 

Prima atestare documentară a sărbătorii de Florii datează din secolul al 4-lea, când sf. Epifanie scrie două predici pentru aceasta ocazie. Tot referitor la sec. IV, pelerina Etheriei relatează modul în care Floriile erau sărbătorite la Ierusalim și face prima mențiune a sfințirii ramurilor de salcie în biserici, pentru evocarea bucuriei întâmpinării Mântuitorului. 

În Evul Mediu, Floriile mai erau denumite „duminica aspiranților” sau a „candidaților” (persoanele nebotezate se duceau la episcop și cereau botezul) ori „duminica grațierilor”, pentru ca diriguitorii acordau grațieri pentru condamnați.

Împăratii Bizanțului și domnitorii ortodocși din răsărit celebrau Floriile cu fast. La sărbătoare participa întreaga curte.

În România, Floriile îmbină semnificația evenimentului biblic cu tradiții populare care își trag rădăcinile din antichitatea traco-pontică. Conform acestor traditii, ramura de salcie simbolizeaza înnoirea, primăvara, renașterea naturii. Se planteaza răsaduri, iar mănunchiul de mâțișori înfipt in pământ este menit sa aducă ocrotirea plantelor. În unele regiuni din sudul țării, femeile colindau aproape ca la sărbătorile de iarnă.

Ramurile de salcie sfințită se pun la tocurile ușilor ori ferestrelor, la streașină, la intrarea în grajd, la icoane sau chiar pe morminte. Se crede că, după sfințire, salcia aduce liniște și prosperitate în cămine.

Apicultorii bucovineni își "binecuvântează" stupii cu ramuri de salcie. În alte zone, salcia are rolul de a împrăștia norii de grindină sau de a tămădui boli precum durerea de spate.

Credința populară spune că așa cum este vremea de Florii va fi și de Pasti.

În seara de Florii încep slujbele deniilor, care vor continua în săptămâna Patimilor. Deniile sunt slujbe de dimineață ținute seara. Aducând lumina dimineții în întunericul serii, ele au rolul de a-l pregăti pe creștin să treacă de la întunericul păcatului la lumina credinței.

De Florii este dezlegare la pește. Populația din Dobrogea și din bazinul inferior al Dunării face scrumbie la grătar, iar la Galați se organizează în fiecare an Festivalul Scrumbiei, care acum este în desfășurare pe Faleza Inferioară.

Citit 810 ori Ultima modificare Luni, 10 Aprilie 2023 13:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.