Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos din Galați a organizat miercuri, 27 noiembrie, vernisajul unei remarcabile expoziții, cu tema ”Inscripții creștine în emisiuni monetare (sec. IV – XXI).
Proiectul expozițional se desfășoară în parteneriat cu Banca Națională a României și în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Istorie Paul Păltănea din Galați și Muzeul de Artă Vizuală Galați.
”Publicul va putea admira câteva dintre cele mai valoroase monede bizantine aflate în colecția Muzeului Băncii Naționale a României, obiecte care, pe lângă utilitatea economică imediată, au fost și un important mijloc de răspândire a creștinismului începând cu epoca Sf. Constantin cel Mare, prin reprezentările și simbolurile pe care le poartă. Alături de aceste monede sunt expuse și obiecte din patrimoniul sacru al muzeului gazdă și al partenerilor”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.
Totodată, publicul se va putea familiariza cu un set de monede cu caracter jubiliar emise de Banca Națională a României în ultimele decenii, dedicate celebrării unor evenimente sau personalități ale Bisericii Ortodoxe Române, precum şi cu monede destinate colecţionării, dedicate de Banca Națională a României unor personalități marcante cu rădăcini la Dunărea de Jos.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 27 noiembrie 2024 - 28 februarie 2025. Accesul este gratuit.