Bătrână rămasă fără casă şi fără îngrijire

Bătrână rămasă fără casă şi fără îngrijire
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În ultimii ani, tot mai mulţi vârstnici au fost păcăliţi de diferite persoane pentru a semna documente, care le-ar fi garantat că urmau să primească îngrijire la domiciliu.

Din păcate, în mai toate cazurile urmările au fost dezastruoase, pensionarii în cauză rămânând fără actele personale şi fără îngrijirea de care aveau atâta nevoie, dar, mai grav, chiar şi fără locuinţă. 

Un caz similar ne-a fost semnalat şi nouă la redacţie. Maria Moisă, în vârstă de 84 de ani, locuieşte singură într-un apartament micuţ. Este bolnavă, nu se poate mişca singură şi nu are cine să o îngrijească. Din pensia de 840 de lei nu îşi poate permite multe, pentru că majoritatea banilor se duc pe medicamente şi pe facturile pe care le are de plătit. Nu poate să facă curat în apartament, astfel că mirosul şi aerul de acolo sunt greu de suportat. 

În urmă cu puţin timp, Maria a cunoscut nişte oameni care i-au promis că o vor ajuta şi-a semnat cu aceştia nişte documente, fără să aibă idee despre ce va întâmpla ulterior. 

Pentru a afla mai multe detalii am fost şi noi să vorbim cu femeia. Fără posibilitatea de a se ridica din pat, ea e practic blocată în propria casă. Singurul ei ajutor e o vecină, Sofia Rusu, care mai vine pe la ea să o ajute să se ducă la baie sau să mănânce, chiar dacă şi ea se confruntă cu propriile probleme de sănătate. 

Maria ne-a spus că, după ce a semnat contractul cu persoanele în cauză, aceştia au abandonat-o, însă nu înainte de a lua cu ei şi actele femeii.

"Nu mai am ce am semnat, doamnă. Mi le-au luat şi m-au lăsat aşa" s-a confesat femeia. 

Acum, cea mai mare dorinţă a sa e să se poată duce la un azil, unde să fie îngrijită. În acest sens, am luat mai întâi legătura cu Serviciul Public de Asistenţă Socială al Primăriei Galaţi, care s-a mobilizat imediat şi au trimis o echipă care a curăţat apartamentul femeii. Din spusele lor, aceştia vor veni periodic să menţină curăţenia. Cât despre îngrijirea bătrânei, din păcate nu există personal pentru aşa ceva, însă s-a deschis o anchetă socială pentru afla cine sunt persoanele care ar fi trebuit să o ajute pe Maria şi dacă se va putea desface contractul cu ei. 

Dacă ancheta va avea un rezultat pozitiv, femeia va putea fi mutată într-unul din azilurile din oraş. 

Citit 5069 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.