Scleroza multiplă este boala de care suferă o femeie în vârstă de 57 de ani, care, de un deceniu, se luptă cu maladia care o ucide încet, dar sigur.
După terapii numeroase, scumpe și chinuitoare, care nu i-au îmbunătățit starea, bolnavei nu îi mai rămâne decât o singură soluție, cea mai sigură, dar și cea mai scumpă: un transplant de celule stem, care se face în puține locuri în lume și care ajunge la costuri mult prea mari pentru ea. Calvarul prin care trece Ioana Muschici, o femeie de 57 de ani care ne-a cerut ajutorul, în speranța că, făcând cunoscut cazul ei, oamenii să o ajute să ajungă la o clinică din străinătate unde poate face un transplant de celule stem, a început în urmă cu mai bine de un deceniu. Mai exact, în 2014, când forțată de necesitatea de a-și câștiga existența, a plecat la muncă în Italia. La scurt timp după ce a ajuns în Peninsulă, a început să se simtă rău, varietatea și gravitatea simptomelor trimițând-o la numeroși medici care au supus-o testelor și i-au recomandat tot felul de terapii. Diagnosticul final a fost unul devastator: scleoroză multiplă - o afecțiune inflamatorie de tip autoimun a sistemului nervos central, care determină apariția dizabilității motorii și sindromul Sjogren - o tulburare autoimună în care glandele care secretă fluide sunt atacate și distruse de propriul sistem imunitar, care atacă celule și țesuturi sănătoase.
"Aveam mâinile amorțite, amețeli, apoi după un timp mi-au amorțit și picioarele, încet, încet până sus. Am fost internată în anul 2014 la o clinica din Florența, unde mi s-a dat diagnosticul. A fost o lovitură pentru mine, dar am avut încredere în sistemul medical și am început tratamentul, la început cu chimioterapie, zicând ca boala este foarte agresiva, apoi cu niște pastile. Timpul trecea și eu nu simțeam niciun progres, din contră, mă simțeam mereu mai rău", ne-a povestit Ioana Muschici. Înrăutățirea treptată a stării de sănătate, în ciuda terapiilor și tratamentelor pe care le făcuse, a determinat-o să revină în țară, unde a încercat alte remedii, însoțite de regimuri draconice.
"În România, am început și tratamente naturiste, ozonoterapie, cameră hiperbarică, care costă foarte mult, regim fără gluten, am eliminat lactatele și zahărul pentru că astea produc inflamaţii", ne-a explicat femeia.
Soțul a murit încercând s-o ajute
Peste problemele medicale grave cu care se confrunta, o lovitură și mai grea avea să vină în 2018, odată cu moartea soțului ei, care a plecat în Belgia ca să câștige bani pentru tratamentele Ioanei. După numai două săptămâni în străinătate, bărbatul a făcut infarct și nu a mai putut fi salvat. De atunci, Ioana se chinuie să-și țină boala sub control cu bani puțini, cu regimuri alimentare și numeroase restricții, cu care speră să încetinească cât mai mult evoluția bolii. Boală care nu se va vindeca și odată cu înaintarea în vârstă nu va face decât să-și înrăutățească efectele.
Transplant la Moscova sau Belgrad
Transplantul de celule stem este singura terapie care și-a dovedit cu adevărat eficiența în tratarea acestei boli cumplite și se realizează la Moscova și, așa cum ne-a informat cititoarea noastră care ne cere ajutorul, și la Belgrad. În ambele locuri, costurile sunt foarte mari, prohibitive pentru un om care câștigă puțin sau deloc.
"La Moscova, costul ajunge la 50.000 de euro, plus recuperarea de după, iar la Belgrad, 34.000 de euro în prima fază și după trei luni, faza a doua. Costurile sunt enorme și eu nu am posibilitatea să strâng acești bani, pentru că în starea în care mă aflu nu mai pot să lucrez".
În aceste condiții, speranța de viață a femeii aflată la o vârstă încă tânără, stă în mâinile oamenilor care vor și pot să o sprijine pentru a-și regăsi sănătatea.
Deși nu este ușor, iar sumele sunt mari, există speranța că fiecare poate renuna la puțin din ceea ce are pentru a ajuta un om aflat într-o luptă inegală cu boala. Cei care vor să lupte alături de Ioana, o pot face donând în contul RO61BTRLRONCRT0424110301, deschis la Banca Transilvania, pe numele Giorgiana Mădălina Bruca, fiica Ioanei.
Ajutorul oamenilor a salvat-o pe Elena!
Și pentru a demonstra încă o dată că se poate, vă reamintim de cazul Elenei Orac, o tânără din Galați, diagnosticată tot cu scleroză multiplă, care în urmă cu patru ani reușea să ajungă la Moscova și să facă un transplant de celule stem. Totul grație ajutorului oamenilor de bine, care au aflat de drama prin care trecea Elena prin intermediul "Vieții libere", care a derulat o campanie media de strângere de fonduri. În decurs de două luni, din donațiile oamenilor sponsorizări și evenimente, Elena a strâns 60.000 de euro, sumă care i-a permis să-și plătească operația și tratamentul la "Pirogov Hospital A.A. Maximov Clinic". Mulțumită dumneavoastră, Elena duce astăzi o viață normală și este fericita mămică a unei fetițe.