Bani europeni pentru cadastrare, în nouă comune gălățene. Inventariere a imobilelor și proprietarilor

Bani europeni pentru cadastrare, în nouă comune gălățene. Inventariere a imobilelor și proprietarilor
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Peste 4,5 milioane de imobile au fost înregistrate prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), program derulat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Până la începutul lunii noiembrie, din totalul de 3.181 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) din România, au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în 122 UAT-uri în integralitate, suprafața înregistrată fiind de peste trei milioane de hectare.

Numai în anul 2021 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 24 de UAT-uri, cu suprafața totală de 813.253,75 de hectare. Dintre cele 660 de comune care beneficiază de finanțare europeană pentru realizarea cadastrului general, prin Programul Operațional Regional (POR), în 18 au fost încheiate lucrările și în 307 sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică. Pentru alte 297 de comune sunt în evaluare ofertele depuse și pentru 35 de UAT-uri este în pregătire licitația.

În județul Galați, conform datelor publicate recent de ANCPI, pe lista unităţilor administrativ-teritoriale din mediul rural în care se vor desfăşura lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor, ce vor beneficia de finanţare din fonduri europene structurale şi de investiţii în cadrul axei prioritare 11 a POR 2014-2020, se află nouă comune. Este vorba, în ordinea descrescătoare a suprafeței, de Frumușița, Berești-Meria, Munteni, Ivești, Liești, Independența, Barcea, Șendreni și Vânători.

Inutil de spus, că, în cadrul strategiei ANCPI pentru perioada 2021-2026, importanța acestei inventarieri complete a imobilelor și proprietarilor este una covârșitoare, influențând direct dezvoltarea infrastructurii și agriculturii, dar și siguranța circuitului civil, prin clarificarea regimului juridic al proprietăților imobiliare publice și private.

În plus, această contribuție este cu atât mai notabilă, cu cât primăriile au obligația să includă în sectoarele cadastrale ce fac obiectul înregistrării sistematice terenuri agricole care fac obiectul plăților prin APIA, dar și cele care fac obiectul proiectelor de infrastructură de interes național (autostrăzi, rețele electrice, rețele de transport gaz etc.).

Citit 7138 ori Ultima modificare Marți, 09 Noiembrie 2021 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.