USR: "Reforma pensiilor speciale ratează principiile PNRR"

USR: "Reforma pensiilor speciale ratează principiile PNRR"
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

USR susţine că proiectul elaborat de Guvern pentru reforma pensiilor speciale "ratează" toate principiile din jalonul PNRR. Potrivit unui comunicat transmis marţi, Departamentul de Politici Publice al USR consideră că Guvernul PSD-PNL propune o "lege de salvare a pensiilor speciale". "Aceasta nu este o reformă, aceasta este o modalitate perversă de salvare a privilegiilor", afirmă Cristian Ghinea, coordonatorul acestui Departament, conform sursei citate.

"Nicio pensie specială nu se desfiinţează. Nici cele ale parlamentarilor, nici cele ale funcţionarilor parlamentari, nici cele ale lucrătorilor la Curtea de Conturi, nici cele ale grefierilor, nici cele ale MAE sau ale personalului aeronautic. Toate aceste categorii au pensii contributive şi zero justificări de a primi pensii speciale, în afara unui privilegiu legal creat la un moment dat. Toate rămân. Nicio pensie specială nu este adusă în linie cu contributivitatea. Această prevedere din PNRR avea menirea de a reproduce principiul contributivităţii (raportarea la veniturile nete pe o perioadă mai lungă de timp) acolo unde salariaţii nu au avut contribuţii (militarii parţial, poliţiştii, lucrătorii SRI, SIE) sau unde au pensie mult peste ce au contribuit (magistraţii). Nu se întâmplă aceste lucruri", transmite USR.

Totodată, USR menţionează că legea propusă nu se referă la pensiile speciale ale parlamentarilor aflate în plată şi primarilor - în cazul cărora legea este amânată, nu abrogată - care rămân neatinse. Totuși, proiectul legii trimis de Ministerul Muncii la avizare și obținut de G4Media, prevede recalcularea pensiilor aflate în plată ale judecătorilor și procurorilor.

Citit 1732 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Decembrie 2022 13:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.