Finanțare de 4,5 milioane de euro pentru centrala termică a Spitalului Județean

Finanțare de 4,5 milioane de euro pentru centrala termică a Spitalului Județean
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Clădirea și toate instalațiile centralei termice de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ap. Andrei” vor intra într-un amplu program de refacere și modernizare, grație unei investiții în valoare de aproximativ 4,5 milioane de euro, derulate cu bani europeni de Consiliul Județean (CJ) Galați. În urma acestei investiții, eficiența energetică a spitalului va crește, cheltuielile cu apa caldă și căldura urmând să se reducă cu aproximativ 65 la sută, potrivit datelor tehnice ale proiectului.

Proiectul de refacere a centralei termice a Spitalului Județean a obținut bani europeni prin Programul Regional (Regio) Sud-Est 2021-2027, iar contractul de finanțare a investiției a fost semnat de Consiliul Județean Galați și Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, în cursul zilei de miercuri, 29 mai.

Valoarea totală a proiectului este de 22,8 milioane de lei, din care 11,7 milioane de lei este finanțarea europeană, ce acoperă 98 la sută din valoarea eligibilă. La rândul său, CJ Galați va susține, printr-o contribuție de aproximativ 11,1 milioane de lei, o serie de cheltuieli necesare investiției (consolidarea clădirii și o parte din instalațiile tehnice - n.r.), dar care nu erau eligibile în cadrul axei de finanțare accesate prin Programul Regio Sud-Est.

Potrivit conducerii CJ Galați, punctul forte al proiectului va consta în înlocuirea cazanelor centralei termice, vechi de mai multe decenii, înlocuirea conductelor magistrale din tunelul tehnic, dar și automatizarea sistemului de producere și utilizare a energiei. De asemenea, proiectul prevede modernizarea și reabilitarea clădirii în care funcționează centrala termică, precum și instalarea de panouri solare pentru scăderea costurilor cu energia electrică.

Centrala termică este un obiectiv de interes major, dat fiind faptul că deservește Spitalul Județean, ce are 1.250 de paturi și o suprafață desfășurată de aproape 100.000 mp - saloane și spații medicale. Pentru accelerarea derulării investiției, licitațiile din cadrul proiectului au fost deja demarate, cu clauză suspensivă, în prezent fiind în etapa finală privind desemnarea unui câștigător. Având contractul de finanțare semnat, acum se va putea trece în perioada imediat următoare la semnarea contractului de lucrări. Drept urmare, lucrările efective ar putea fi finalizate până în luna octombrie a acestui an.

Potrivit reprezentanților ADR Sud-Est, sistemul de gestionare a proiectelor folosit de CJ Galați este un model de bună practică la nivel regional, ce permite o utilizare mai rapidă a fondurilor europene. "În cazul de față, avem un contract de finanțare care se încadrează în categoria investițiilor strategice, pentru că vorbim de Spitalul Județean, o unitate medicală foarte importantă. E de remarcat că CJ Galați a găsit această formulă de a dezvolta un proiect, în care fondurile europene și fondurile proprii sunt complementare, pentru atingerea unui obiectiv mai amplu. Astfel, vom avea o creștere a eficienței energetice - pe care UE o finanțează, dar proiectul va duce în final la o creștere a calității serviciilor medicale și o reducere a costurilor de funcționare a unității medicale", a explicat Luminița Mihailov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est.

Printre echipamentele și instalațiilor ce vor intra în componența noii centrale termice se numără: o stație de dedurizare a apei; 200 de panouri solare cu suprafața de 2,23 mp fiecare și puterea de 100 w/mp; șapte pompe de căldură cu puterea de 12 KW; un puffer (rezervor special pentru stocarea agentului termic - n.r.) de 1.000 litri; două boilere de 5.000 litri fiecare. Totodată se va monta un distribuitor de apă caldă de joasă presiune, din care se va alimenta spitalul și grupul gospodăresc (bucătărie și spălătorie), cu electropompe pe fiecare circuit. Nu în ultimul rând, investiția va include un sistem de monitorizare a punctului termic prin dispeceratul central, integrat într-un sistem automatizat.

Citit 5582 ori Ultima modificare Joi, 30 Mai 2024 08:19

5 comentarii

  • postat de Ion
    Luni, 03 Iunie 2024 05:43
    5.13.149.***
    Cu banii cheltuiti in ultimii ani cred ca se putea construi un spital nou de la 0. Care va fi sursa de energie pentru incalzire si apa calda? Tot gazul metan? Daca da, de ce se interzic centralele termice de apartament (tot pe gaz)?
    6
    9
  • postat de Zic și eu
    Vineri, 31 Mai 2024 06:25
    5.13.182.***
    La banii ăștia, cred ca vor construi o centrala atomică... N ai cum pt o centrala termica, fie și a unui spital, sa cheltui atât bănet...
    3
    25
  • postat de sitizen
    Vineri, 31 Mai 2024 06:08
    5.13.152.***
    dar oamenii....mentalitatea si atitudinea angajatilor...cand se schimba?
    1
    26
  • postat de lili
    Joi, 30 Mai 2024 14:39
    89.136.4.***
    nu-i o noutate...am fost pacient ,acum o luna in urma....ce sa spun? spitalul in interior e ...acelasi de acum 50 de ani, macar sa vedem schimbarile mult dorite,dar cred ca mai dureaza....urmeaza alegerile,si hai sa ne mai laudam un pic. Punct.
    5
    34
  • postat de Mihai
    Joi, 30 Mai 2024 11:42
    5.13.160.***
    Va ajung ???
    6
    39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.