Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Frecvent utilizată de români, expresia "la Paştele cailor" aparţine spaţiului nostru cultural. Mai mult decât atât, nu are echivalent în altă limbă, deoarce originea acesteia este strâns legată de legende autohtone. Şi, chiar dacă sărbătorile pascale au trecut, vă spunem sensul şi originea acestei expresii.

Se spune, în aceste legende vechi de secole, că, atunci când Maica Domnului L-a născut pe Iisus, în grajdurile lui Crăciun, om bogat, dar rău şi viclean, animalele l-au încălzit şi l-au ocrotit pe Pruncul Iisus, boii au fost liniştiţi şi blânzi, doar caii au făcut mare gălăgie. Din această pricină, Maica Domnului i-a "blestemat" ca aceştia să fie sătui doar un ceas pe an, într-o singură zi, în joia din săptămâna a şasea de după Paşte.

Această zi este cea în care creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului, la 40 de zile după Paşte, şi căreia i se mai spune şi Ispas - din slavonescul "Supasu" (Mântuitor) sau din latinescul "Spasiteli", care are acelaşi sens. Aşadar, Sărbătorii Înălţării Domnului sau Ispasul, în folclorul românesc, i se mai spune şi "Paştele cailor". Altădată, cu acest prilej se organizau târguri, se încheiau afaceri, iar caii nu erau puşi la căruţă, ci se făceau slujbe pentru sănătatea animalelor.

O altă explicaţie pentru originea expresiei "Paştele cailor" provine din Transilvania. În această zonă, în timpurile vechi, când Paştele ortodox nu coincidea cu Paştele catolic, ţăranii ortodocşi obişnuiau să împrumute caii, pentru muncile câmpului, de la cei catolici şi invers, în funcţie de data la care sărbătoreau. Când Paştele ortodox şi cel catolic coincideau, şi caii se odihneau şi atunci se spunea că este şi Paştele cailor.

Pe scurt, însă, "la Paştele cailor" înseamnă "niciodată", "o dată incertă, necunoscută" şi este folosită cu sens peiorativ, mai ales pentru că nu este vorba despre o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului.

Citit 2417 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2019 15:28

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro