COMORI DE PATRIMONIU/ Galaţiul, în "Manualul Administrativ" de la 1855

COMORI DE PATRIMONIU/ Galaţiul, în "Manualul Administrativ" de la 1855
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În colecţia cu documente din arhiva Muzeului de Istorie "Paul Păltănea" Galaţi se află o carte care vorbeşte despre legile din Moldova primei jumătăţi a secolului al XIX-lea. Tipărită cu grafie chirilică de tranziţie, cartea poartă numele de "Manualul Administrativ" al Moldovei şi a fost tipărită, în două volume, în perioada 1855-1856. Documentul are o valoare bibliofilă deosebită, datorită vechimii de peste un secol şi jumătate, a rarităţii sale, precum şi a conţinutului unic printre volumele publicate în epocă. De asemenea, cartea a avut o importanţă certă şi în dezvoltarea sistemului administrativ din Principatul Moldovei.

Galaţiul, în competiţie cu Odesa

Ca urmare a aşezării sale la Dunăre, oraşul Galaţi a fost, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în atenţia specială a domnitorilor Mihail Sturdza (1834-1849) şi Grigore Alexandru Ghica (1849-1853 şi 1854-1856). Oraşul a ajuns, graţie acestei atenţii domneşti, principalul debuşeu (piaţă pe care se pot comercializa cu uşurinţă cantităţi mari de mărfuri şi servicii - n.r.) pe Dunărea Maritimă, aflându-se în strânsă concurenţă cu Odesa. Pentru a vă face o idee despre ce însemna această concurenţă, este de ajuns să spunem că Galaţiul şi Odesa au deţinut concomitent, pentru o perioadă de timp, regim de port liber (porto franco - n.r.). În prima jumătate a secolului al XIX-lea, Odesa era la patrulea oraş ca importanţă din Imperiul Rus, după Moscova, Sankt Petersburg şi Varşovia.

Primul volum poartă pecetea domnească

"O serie de documente referitoare la oraşul Galaţi, emise în această perioadă, sunt cuprinse în "Codul de dispoziţii administrative", proiect iniţiat de domnitorul Grigore Alexandru Ghica. Prin Ofisul Domnesc nr. 70, din 6 decembrie 1850, Al. Ghica dispune înfiinţarea unei "Comisii" pentru alcătuirea acestei lucrări. Comisia, formată din G. Şuţu, P. Florescu şi Dimitrie Hasnaş, primeşte aprobarea de a denumi acest cod "Manualul Administrativ". Lucrarea a apărut în două volume (vol. I - 1855 şi vol. II - 1856), fiind tipărită la Iaşi", a precizat prof. dr. Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi.

Pentru alcătuirea "Manualului Administrativ", membrii Comisiei au cercetat "arhivele Osebitelor Departamente şi Instanţii", derulându-şi activitatea în perioada 8 ianuarie 1852 - 16 iunie 1853, mai arată prof. Căldăraru. La 17 iunie 1853, Grigore Alexandru Ghica aprobă, prin Rezoluţie Domnească, tipărirea acestui document, într-un prim tiraj de 1.500 de exemplare, purtând pecetea domnească (doar primul volum - n.r.). Culegerile urmau să fie împărţite tuturor administraţiilor din ţinuturile Moldovei.

Galaţiul, "o perlă a Dunării"

"Din cuprinsul "Manualului Administrativ" am selectat un număr de 47 de documente referitoare la oraşul Galaţi, emise într-un răstimp de aproape 20 de ani (1834-1852), în ordinea cronologică a emiterii lor. La câteva luni de la ocuparea tronului Moldovei (aprilie 1834), Mihail Sturza a dat curs cererii locuitorilor din Galaţi, privind îmbunătăţirea negoţului. A semnat, în acest scop, Hrisovul Domnesc din 23 august 1834, prin care se statornicea pentru Galaţi regimul de Porto-franco, "datorită priincioasei poziţii a locului". Timp de 15 ani, Mihail Sturza s-a interesat personal de bunul mers al dezvoltării şi înfrumuseţării oraşului Galaţi, considerând că acest singur port al Moldovei poate deveni "o perlă a Dunării" maritime", a mai explicat specialistul citat.

Din documentele traduse şi selectate de prof. Căldăraru reiese grija deosebită pe care Cârmuirea de la Iaşi, dar şi Eforia (primăria - n.r.) Galaţi o arătau pentru înfrumuseţarea oraşului, prin sistematizarea edilitară, prin stabilirea clară a locurilor pentru deschiderea unor pieţe comerciale, a ridicării de şcoli publice, pentru ridicarea unei catedrale ortodoxe. pentru dezvoltarea portului şi pentru stabilirea cuantumului mărfurilor scutite sau nescutite de vamă.

Trei cursuri valutare doar în Principatul Moldovei

"La solicitarea comunităţii evreilor din Galaţi, Mihail Sturza emitea Hrisovul Domnesc din 25 februarie 1846, prin care le permitea negustorilor evrei din Galaţi să ia "prosfora de un leu la mia de lei, după valoarea mărfurilor ce se vor importa şi se vor exporta din acest Prinţipat", pentru ridicarea unui spital "pentru căutarea şi lecuirea bolnavilor săraci, atât a celor de loc, cât şi a celor streini". Tot în 1852, domnitorul Grigore Alexandru Ghica verifica legalitatea "cursului monedelor", constatând că "într-o ţară de aşa mică întindere ca Moldova... sunt trei osebite cursuri nominale", care aduc "vătămare locuitorilor birnici, care neputând urmări în alcătuirea lor, suirile pripite ale monedei, şi obicinuiţi a nu contracta decât în lei, nu primeau monede respunzetoare deopotrivă la valoarea tocmelei"", a mai arătat prof. Căldăraru.

Citit 3211 ori Ultima modificare Joi, 14 Ianuarie 2016 14:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.