UȘOR DE CITIT | ”Lumea Sofiei”: istoria filosofiei, povestită unui copil

UȘOR DE CITIT | ”Lumea Sofiei”: istoria filosofiei, povestită unui copil
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Einstein spunea că, dacă nu-i poţi explica teoria ta unui copil de şase ani, atunci n-ai înţeles-o nici tu prea bine. Probabil că la fel o fi gândit şi scriitorul norvegian Jostein Gaarder. Nemulţumit că nu găsea în librării cărţi de filosofie scrise pe înţelesul copiilor, a aşternut pe hârtie „Lumea Sofiei”, un roman care va ajunge să se vândă în milioane de exemplare, în întreaga lume.

Sofia are 15 ani şi e un copil crescut mai degrabă de mamă, în timpul lungilor voiaje pe care le face tatăl ei, comandant de petrolier. Copil inteligent şi curios, Sofia va fi eleva perfectă a lui Alberto Knox, care îi va rezuma, pe durata întregii poveşti, istoria filosofiei şi îi va expune principalele idei ale marilor gânditori ai omenirii, de la Thales, Anaximandros şi Anaximenes din Milet şi până pe la Jean Paul Sartre. Pentru fiecare concept, Jostein Gaarder găseşte o explicaţie, folosindu-se de obiecte şi evenimente din viaţa reală, astfel că aproape toate marile idei ajung să poată fi spuse pe înţelesul unui copil. Bineînţeles că, printre figurile marilor filosofi, apar şi principalii piloni ai marilor religii ale lumii.

Sau cel puţin aşa par să stea lucrurile, la început. Pe măsură ce interacţiunile dintre Sofia şi Alberto se îndesesc, apare spectrul lui Hilde. Cine să fie, oare, fata care se născuse în aceeaşi zi cu Sofia şi căreia chiar tatăl ei, comandorul, îi adresase o scrisoare? Şi Alberto o cunoştea pe Hilde… Ciudat! Un mister pe care Sofia va trebui să-l dezlege. Are de-a face cu iubirea dintre un tată şi fiica lui, dar şi cu un minunat cadou. Cum anume se desfăşoară povestea, aflaţi citind cartea!

Interesantă mi s-a părut, în „Lumea Sofiei”, nu numai expunerea, într-o manieră foarte accesibilă, a conceptelor filosofice, ci şi modul în care toate aceste informaţii încep să îi modeleze Sofiei gândirea şi comportamentul. Spre exemplu, odată ce citeşte despre ordinea pe care Aristotel o pune în lumea ideilor se reflectă imediat în dorinţa a-şi face ordine nu doar în minte, ci şi în cameră. De parcă abia când a înţeles cât de fermecătoare poate fi ordinea, a observat şi cât de puţin confortabilă era dezordinea.

„Lumea Sofiei” este un roman frumos, care îţi luminează inima şi mintea. Şi nu-i numai pentru copii. Câţi dintre noi au citit, sistematic, filosofie? Sau câţi dintre noi ştiu suficient din domeniu încât să putem spune că avem o cultură generală solidă? Nu-i deloc puţin lucru să ai un profesor numai al tău – aşa cum este „Lumea Sofiei” – care să îţi explice, părinteşte, cum a evoluat gândirea umanităţii. O să descoperiţi o mulţime de lucruri. De la cât de multe adevăruri reuşiseră grecii să intuiască despre natura lumii, fără a avea la dispoziţie mijloacele ştiinţei moderne, până la modul în care a ajuns să gândească omul modern. De la faptul că, la peste două mii de ani distanţă, ştiinţa de astăzi încearcă încă să răspundă unora dintre întrebările puse de filosofii greci. Dar veţi afla că şi în ştiinţă, nu doar în religie, există superstiţie…

Găsiţi „Lumea Sofiei” la Librăria Humanitas din Galaţi. E o carte pe care merită să o citiţi, dar şi să le-o faceţi cadou adolescenţilor.

Citit 11882 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2016 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.