UȘOR DE CITIT | ”Fata din tren”, de Paula Hawkins. N-o să ghiceşti cine e criminalul!

UȘOR DE CITIT | ”Fata din tren”, de Paula Hawkins. N-o să ghiceşti cine e criminalul!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Citită într-o singură noapte, "Fata din tren" a Paulei Hawkins mi-a amintit de ce, oricâte altele aş avea de făcut, o să găsesc mereu timp pentru un roman poliţist bun. Cu toată că, în ziua de după descoperirea romanului, o să am ochii umflați de nesomn, măcar o să ştiu că am povestea citită până la capăt.

Trei sunt naratoarele poveştii şi toate povestesc la persoana întâi. Rachel, femeia care divorțase de Tom din cauză că dăduse (Rachel, nu Tom!) în patima băuturii. Anna, noua soţie a lui Tom şi proaspătă mamă, exasperată că Rachel se îmbăta tot mai des şi îi făcea viaţa un coşmar, ba dând telefoane nocturne, ba apărând la uşa casei, în căutarea bărbatului pe care-l pierduse. Şi Megan, o femeie tânără, cu un trecut tulbure, care locuia în apropiere de Tom şi Anna.

Divorţată, Rachel şi-a pierdut serviciul, din cauză că se îmbătase la birou. Locuieşte acum la o prietenă, căreia nu i-a spus că e şomeră. În continuare, beată mai tot timpul, Rachel ia în fiecare dimineaţă trenul din suburbiile Londrei spre oraş, ca să păstreze aparenţele. Îi chinuieşte pe toţi cei care vor să o ajute. Şi zi de zi se uită, pe fereastra trenului de Londra, în grădina lui Megan, o tânără blondă, care îşi împarte viaţa cu un bărbat arătos. Toate până într-o zi, când Megan dispare brusc. Poate că pleacase, îşi spune Rachel. Poate că îşi lăsase în urmă partenerul şi începuse o viaţă nouă, alături de amantul care o săruta într-una din zilele trecute, pe terasă. Sau poate că ceva mult mai rău se întâmplase.

La urma urmei, nici nu trecuse chiar atât de mult de când Rachel observase că: “Lângă calea ferată zace o grămăjoară de haine. Un material albastru-deschis, poate o cămaşă, de-a valma, cu ceva de un albastru murdar. Poate că e gunoi, aruncat din tren, din mers, direct în păduricea de pe taluz. Poate că a fost lăsat în urmă de inginerii care lucrează la partea asta de cale ferată; sunt prin preajmă destul de des. Sau ar putea să fie altceva” (p. 11).

Colac peste pupăză, Rachel se îmbată rău într-o noapte şi singurele amintiri pe care le mai are sunt din preajma casei lui Megan. A cărei viaţă era mult mai complicată decât se putea vedea din tren. Totul are o explicaţie, dar nu e una la care să vă aşteptaţi.

Găsiţi "Fata din tren", scrisă de Paula Hawkins, la Libraria "Humanitas" din Galaţi, de pe strada Domnească, nr. 45. N-am văzut filmul şi, acum că am citit cartea, nici nu mă mai grăbesc. Vreau să mă mai bucur o vreme de poveste, aşa cum am descoperit-o în carte.

Citit 15735 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2017 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.