Piraţii cu joben

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, oameni de afaceri serioşi investesc… în prostituţie, în droguri, în vânzarea ilegală de arme, până şi în piraterie! Ai crede că această racilă a dispărut de secole, dar pirateria a înviat pe scară largă, pornind de la lipsa de protecţie pentru somalezii săraci: în momentul în care statul somalez, secătuit de războiul civil, de lipsa de autoritate guvernamentală, de sărăcie, nu a putut interveni ca să împiedice pescadoarele străine să pescuiască ilegal în apele teritoriale somaleze, cum mai fac şi turcii pe la Constanţa, pescarii somalezi, aduşi la sapă de lemn, s-au făcut piraţi: au pornit să pună mâna pe nave şi pe echipaje, pretinzând apoi răscumpărări. Cu plasele lor primitive nu puteau face faţă tehnologiei hoţilor care le furau peştele, dar din piraterie şi-au putut achiziţiona armament performant. Pescarilor lăsaţi fără peşte, şomerilor din fabrici, li s-au alăturat chiar studenţi şi alte categorii sociale care încercau astfel să supravieţuiască prin acţiuni violente. Grav este faptul că afaceriştii fără scrupule au intrat în „parteneriat”, subvenţionând un adevărat război naval internaţional!

Din această perspectivă, este acum măcar mulţumitoare decizia miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene de a prelungi (aceasta s-a întâmplat vineri), pentru încă doi ani, misiunea Atalanta, de combatere a pirateriei în largul coastelor Somaliei, aceasta incluzând, pe lângă patrulările în apele teritoriale, şi atacuri împotriva bazelor piratereşti de pe mal. Misiunea, începută în 2008, mai diluează forţa unui fenomen grav, care pune în pericol navigaţia în zona Mării Roşii, inclusiv pentru tancurile petroliere! Armatori particulari, alături de state grijulii să nu se trezească într-o bună zi cu cetăţeni executaţi de piraţi sau morţi în „accidente”, încearcă de asemenea să asigure cât de gât siguranţa transportului naval, din moment ce Somalia nu este capabilă, iar organizaţiile internaţionale fac şi ele ce pot…

Iar cifrele sunt îngrijorătoare: doar anul trecut, numărul de atacuri ale piraţilor somalezi s-a ridicat la 237! Şi s-au plătit răscumpărări în valoare de 160 de milioane dolari - oarecum modest, dar suficient pentru sărăcia somaleză… Tot anul trecut, operaţiunea Atalanta a dus la arestarea a 117 persoane, anihilarea a 27 de reţele piratereşti şi este greu de spus câţi marinari au scăpat fără să fie luaţi prizonieri de somalezi. A fost o misiune costisitoare, necesară, dar nu suficientă într-o lume care se vrea modernă! Şi noi? Trei români au fost eliberaţi anul trecut nu prin luptă, prin negocieri - pe bani! În timp ce, de curând, distrugătorul USS Vella Gulf a făcut exerciţii împreună cu fregata românească "Regina Maria", care trebuie să patruleze şi ea în Golful Aden, în cadrul Operaţiunii Atalanta.

Citit 7654 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.