Roxana Kovaci, studentă în Marea Britanie: „De tine depinde să faci imposibilul posibil”

Roxana Kovaci, studentă în Marea Britanie: „De tine depinde să faci imposibilul posibil”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Pentru a putea munci legal în Anglia, trebuie să obţii un Yellow / Blue Card care, ca student, îţi dă dreptul de a munci până la 20 de ore pe săptămână în timpul anului academic şi un număr nelimitat de ore în timpul vacanţelor” * „Bine măcar că această restricţionare va fi ridicată în decembrie 2014"


Facultate, loc de muncă, bibliotecă şi casă, plus numeroase drumuri între cele patru obiective. Aşa arată o zi obişnuită din viaţa Roxanei Kovaci, studentă la matematică - informatică (BSc Hons Computational Mathematics) la Universitatea din Bradford, Marea Britanie, şi agent de vânzări part-time la Sportsdirect.com. Desigur, nu e uşor, mai ales că sunt studenţi care se plâng că nu le ajunge timpul doar pentru studiu şi distracţie! Când să mai şi muncească pentru a se putea întreţine, aşa cum face Roxana? Şi totuşi, Roxana reuşeşte!

„Mă consolează gândul că, într-o zi, toată munca mea şi eforturile mele de a întreprinde şi a reuşi în viaţă, vor fi răsplătite şi îi voi putea răsplăti şi pe cei din jurul meu. Aş putea face diferenţa oriunde m-aş duce şi aş putea schimba ceva într-o lume materialistă care a uitat să aprecieze adevăratele valori ale vieţii: faptul că existăm pe pământul ăsta, că îi avem pe cei dragi lângă noi - prieteni, familie, cunoscuţi. Fericirea nu este o destinaţie, drumul spre ea este constituit din mici detalii de care trebuie să te bucuri. Nu realizezi ceea ce ai deja decât când le pierzi şi le duci dorul”, spune cu înţelepciune Roxana Kovaci.

„Să realizez ceva ce alţii n-au reuşit”

Roxana Kovaci a absolvit, în 2011, Colegiul Naţional “Mihail Kogălniceanu”, clasa de matematică - informatică, iar la bacalaureat a obţinut o medie frumoasă - 9,46. „Un liceu bun, greu de trecut cu succes, cu profesori extraordinari de la care chiar înveţi ceva, atât pe plan profesional cât şi moral. Nu mi-a păsat niciodată de ceea ce zic cei din jurul meu de mine, mi-am văzut de învăţatul meu şi am încercat să îmbin utilul cu plăcutul: şcoala şi sportul. Am dezvoltat o pasiune pentru baschet, fiind chiar în echipa de baschet fete a liceului”, îşi aminteşte Roxana. A ales să aplice la o universitate britanică pentru că acolo puterea economică şi financiară este mult mai mare ca în România, iar oportunităţile de a-ţi dezvolta o carieră sunt mult mai dese. Şi pentru că, spune tânăra, „eşti răsplătit şi apreciat pentru ceea ce faci şi pentru ceea ce munceşti, spre deosebire de România”. Visul ei este să se angajeze în IT - Software Developer.

 Viaţa nu a fost, însă, numai lapte, miere şi puf cu tânăra performeră şi a fost conştientă că e dificil să poţi pune în aplicare planurile de a pleca la o facultate în străinătate când problemele financiare sunt principalul impediment. „Dar nu te poţi lăsa învins la primul obstacol întâlnit, dacă vrei să reuşeşti în viaţă. Te împrumuţi de bani, faci tot posibilul pentru aţi împlini visul, ca şi în cazul meu: am făcut un împrumut la guvernul Marii Britanii pentru taxele şcolare, iar după terminarea facultăţii îi voi da înapoi. Iar la început, până mi-am găsit un loc de muncă pentru a mă susţine financiar singură, m-am împrumutat de bani iarăşi, de la cunoscuţi, rude, de la oricine, pentru a face tot posibilul de a mă realiza, iar acum muncesc pentru a înapoia toţi banii pe care i-am împrumutat. Dacă ai voinţă şi ambiţie, totul este posibil. De tine depinde să faci imposibilul posibil, iar pentru mine acesta a fost cel mai atractiv şi mai motivant gând: să realizez ceva ce alţii n-au reuşit”, ne-a mărturisit Roxana Kovaci.

„Învăţând din propriile greşeli”

„Ceea ce li se pare tinerilor din România greu - a aplica şi a intra la o facultate în străinătate - este partea uşoară. Odată ajuns, să te menţii la nivelul aşteptărilor şi să te poţi întreţine singură financiar într-o ţară străină e mai greu. Să înveţi din propriile greşeli, să înfrunţi singură problemele, atât personale, cât şi profesionale, şi mai apoi să ştii cum să le rezolvi, să treci peste ele, este cea mai dificilă parte din convieţuirea în Marea Britanie”, spune Roxana. Deşi sunt mulţi români în Bradford, afirmă tânăra, în majoritatea problemelor şi situaţiilor eşti pe cont propriu. „Din punct de vedere academic, la început, facultatea şi învăţatul au fost prea uşoare pentru un absolvent de liceu din România. Sistemul educaţional este mai greu (un lucru bun, în sfârşit, în Romania), iar cine nu a înşelat şi chiar a învăţat are un avantaj într-o facultate din Anglia. Lumea este mai bună şi înţelegătoare, iar oamenii dispuşi oricând să te ajute (colegi, profesori, chiar şi necunoscuţi, ceea ce nu vei vedea niciodată în România)”, ne-a povestit studenta.

Gustul amar al restricţionării

Singura discriminare de care s-a lovit a fost restricţionarea dreptului de muncă în Marea Britanie pentru români şi bulgari. „Pentru a putea munci legal în Anglia, trebuie să obţii un Yellow / Blue Card care, pentru un student, îţi dă dreptul de a munci până la 20 de ore pe săptămână în timpul anului academic şi un număr nelimitat de ore în timpul vacanţelor. Bine măcar că această restricţionare va fi ridicată la sfârşitul anului următor”, se bucură Roxana.

Mesaj pentru tineri

Pentru că Roxana poate fi un model de ambiţie, determinare, forţă şi succes pentru tinerii de pretutindeni am rugat-o să le transmită un mesaj celor care îşi caută încă drumul drept în viaţă. „O viaţă ai, aşa că profită la maximum de ea, petrece fiecare clipă ca şi cum ar fi ultima şi trăieşte din plin! Odată ce ţi-ai fixat o ţintă şi i-ai dat o direcţie vieţii, dacă ai voinţă să muţi munţii din loc, o să ajungi acolo unde ţi-ai dorit. Nimeni nu a zis că va fi uşor sau că soarta este mereu dreaptă, dar trebuie să ai puterea să le învingi pe toate, trebuie să creezi un echilibru în viaţa ta, între toate lucrurile, să îmbine armonios utilul cu plăcutul. Iar dacă vrei să îţi nenoroceşti viaţa, înfundându-te în droguri, alcool, tutun şi alte vicii, n-ai decât, e viaţa ta! Nimeni nu te poate ajuta, dacă nu faci tu primul pas şi nimănui nu-i va păsa unde termini”, spune cu tărie Roxana Kovaci.

„Cele mai importante atuuri pentru a reuşi cu succes în construirea unei cariere sunt ambiţia, voinţa personală, să-ţi doreşti să faci mai mult decât ai deja, să o faci mai bine şi eficient, să descoperi lucruri noi şi să-ţi lărgeşti orizonturile. Toate acestea mă fac în fiecare zi să merg mai departe, cu mai multă forţă şi energie decât în ziua precedentă”, susţine cu tărie Roxana Kovaci.

E oare de mirare că filozofia ei despre viaţă este „You’ve got only one life: make it count, make it matter!” - „Nu avem decât o singură viaţă, s-o facem să conteze, s-o facem importantă!”. Succes în viaţă, Roxana!

 

Citit 4262 ori Ultima modificare Vineri, 11 Ianuarie 2013 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.