O gălăţeancă, invitată de regele Spaniei la întâlnirea cu preşedintele României: "Am simţit că trăiesc româneşte"

O gălăţeancă, invitată de regele Spaniei la întâlnirea cu preşedintele României: "Am simţit că trăiesc româneşte"
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Silvia Marcu, gălăţeancă strămutată de ani buni în Spania, unde a atins performanţa în domeniul ştiinţific - este "cercetător spaniol de origine română" pentru Geografie, specialistă chiar în frontiera de est a Europei, în migraţiile caracteristicile acestei epoci - a avut onoarea să fie invitată de regele Spaniei la recepţia de la Palatul Regal din Madrid, pe 13 iulie, cu prilejul vizitei oficiale a preşedintelui României în Spania.

Gălăţeanca a fost acum câţiva ani şi corespondenta din Madrid a „Vieţii libere”, de unde ne trimitea analize politice ale momentului la nivel global şi, desigur, date de la faţa locului privind lumea iberică.

La recepţia de la Palatul Regal, Silvia Marcu a dat mâna cu monarhii spanioli şi cu alţi invitaţi de marcă, la dejunul oficial. În fotografii o putem vedea, în dreapta imaginii, alături de regele Felipe VI, regina Letizia, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi prima doamnă, Carmen Iohannis.

"Noroc!", ne-a urat, în româneşte, regele Felipe

Am aflat despre eveniment şi ne-am grăbit s-o întrebăm chiar pe gălăţeanca noastră cum a fost şi ce a simţit în preajma şefilor celor două state. "La dejunul oficial, au participat şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, şi soţia acestuia, miniştrii de Externe, Apărare, Dezvoltare şi Sănătate din Spania şi preşedinta Comunităţii Madrid", am aflat de la Silvia Marcu. "În acelaşi timp, la dejun au participat, printre alţii, episcopul ortodox din Spania şi Portugalia, Timotei Lauran, Joaquín Garrigós, traducător din limba română, pianistul Josu de Solaun şi Aurel Truţă, primul primar român din Spania - primar al comunei Páramo de Boedo, Palencia. În cadrul discursului său, regele Spaniei a mulţumit comunităţii româneşti pentru contribuţia la dinamismul economiei spaniole, evidenţiind faptul că românii reprezintă grupul de străini cel mai numeros din Spania. Regele Felipe VI a semnalat că sprijină "vocaţia României de a se transforma într-un pol de stabilitate în regiune" şi şi-a terminat discursul ridicând cupa şi rostind "Noroc", în limba română".

Am aflat că onoranta invitaţie i-a fost făcută gălăţencei atât din partea Ambasadei României la Madrid, cât şi din partea Consiliului Superior de Cercetări Ştiintifice din capitala Spaniei şi a Casei Regale spaniole, "ca semn de recunoştinţă pentru întreaga activitate ştiinţifică" realizată de româncă în Spania în ultimii 15 ani, timp în care a contribuit la strângerea relaţiilor internaţionale la nivel ştiintific şi cultural dintre cele două ţări.

"Mărturisesc, pentru mine a fost un moment special, înălţător, în care am simţit că trăiesc româneşte. Pe de altă parte, recunoştinţa Spaniei pentru toate realizarile mele la nivel ştiintific în domeniul geopoliticii frontierei, relaţiilor internaţionale şi mobilităţii umane mă îndeamnă să continui cu forţe reînnoite în cercetarea la cel mai înalt nivel".

Implicată în domeniul fierbinte al mişcărilor transfrontaliere de populaţie (de altfel, unul dintre motivele vizitei preşedintelui Iohannis a fost legat de discuţiile privind dubla cetăţenie a românilor din Spania), gălăţeanca are încă o dorinţă: "De-a lungul traiectoriei mele, mi-ar fi plăcut şi îmi doresc încă o colaborare cu România, la nivel ştiintific".

Dar se vede că… nimeni nu-i profet în satul lui! 

Fişă de învingător

Silvia Marcu, cercetator spaniol de origine română, este din 2005 cercetător la Consiliul Superior de Cercetări Ştiinţifice (CSIC) din Madrid. Este doctor în Geografie (2000), cu diploma obţinută la Universidad Complutense Madrid, unde a susţinut teza "România în noul context geopolitic european: tranziţie politică, integrare economică şi impact teritorial". A fost bursieră la NATO între 2001 şi 2002, cu stagii de cercetare în SUA, la Institute for European, Russian and Eurasian Studies (2003-2004; 2007; 2011), apoi la Academia de Ştiinte din Moscova (2009). Este expertă în geopolítica frontierei Europei de Est şi în mobilitatea transfrontalieră Est-Vest.

În cercetările sale tratează strategiile inovatoare de mobilitate, procesele de reconstrucţie identitară, de revenire pentru dezvoltare productivă a europenilor din Est care circulă între Europa şi ţările lor de origine, în ultimii 25 de ani. Lucrează la realizarea unui nou cadru teoretic al mobilităţii umane de secol XXI. Autoare a cinci cărţi, românca a publicat şi peste 60 de articole ştiinţifice, în reviste recunoscute la nivel international, în engleză şi spaniolă: „Geoforum”, „Geopolitcs”, „Population”, „Space and Place”, „International Planning Studies”, „Southeast European and Planning Studies”, „Cultural Geography”, „Mobilities”, „European Societies”, „Arbor”, „Boletin de la AGE”, „Estudios Geográficos”, „Revista Internacional de Sociología”, „Politica y Sociedad” etc. A susţinut peste 100 conferinţe în universităţi din Spania, SUA (inclusiv la Banca Mondială), Academia de Ştiinţe din Rusia şi a fost chiar profesor de Relaţii Internaţionale pentru American University (2000-2009).        

Citit 5089 ori Ultima modificare Vineri, 31 Iulie 2015 12:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.