Piaţa construcţiilor rezidenţiale se dezgheaţă încet

Piaţa construcţiilor rezidenţiale se dezgheaţă încet
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În primele 11 luni ale anului trecut, în judeţul Galaţi au fost finalizate 644 de locuinţe, în creştere cu 35 la sută faţă de aceeaşi perioadă a lui 2017. Datele se desprind dintr-un material al Direcţie Judeţene de Statistică (DJS) Galaţi, în care se mai arată faptul că cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă, în ultimii doi ani, în mediul rural.

În perioada ianuarie-noiembrie 2018, în judeţul Galaţi au fost finalizate cu 167 de locuinţe mai mult decât în primele 11 luni ale lui 2017. Avântul pieţei gălăţene a construcţiilor de locuinţe a fost dat de finalizarea unor proiecte rezidenţiale în municipiul Galaţi. Astfel, în timp ce în mediul rural au fost construite doar cu şase locuinţe mai mult, de la an la an, la oraş au fost date în folosinţă cu 161 mai multe locuinţe.

"Pe medii de rezidenţă, în trimestrul al treilea din 2018, cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul urban, adică 62,3 la sută, în timp ce în acelaşi trimestru din 2017 cele mai multe locuinţe terminate au fost construite în mediul rural, o proporţie de 65,2 la sută", se arată în materialul DJS Galaţi.

Cu alte cuvinte, dacă luăm în calcul doar ultimii doi ani, vedem că în judeţul Galaţi s-a construit mai ales la ţară, singura excepţie fiind intervalul iulie-septembrie 2018. Doar în acest al treilea semestru din 2018 au fost date în folosinţă 334 de locuinţe în mediul urban.

Construcţia de noi locuinţe, pasăre rară la Galaţi

Dacă apetitul pentru construcţia de locuinţe a devenit mai puternic în România ultimilor ani, judeţul Galaţi a părut străin de acest trend. Mai ales în mediul urban, în judeţul nostru s-a construit destul de puţin în ultimii ani, în ciuda cererii tot mai mare de locuinţe de pe piaţa imobiliară locală. Revitalizarea pieţei din semestrul al III-lea al anului trecut pare să continue şi în perioada următoare, având în vedere proiectele rezidenţiale aflate, în prezent, în stadiul de şantier. Potrivit asociaţiilor de profil, procesul de construcţie a locuinţelor suferă, în continuare, din cauza întârzierilor. Asociaţiile afirmă că există probleme în ceea ce priveşte autorizarea proiectelor şi în obţinerea avizelor necesare pentru derularea lucrărilor. De asemenea, piaţa autohtonă a construcţiilor rezidenţiale suferă şi din cauza lipsei forţei de muncă. În special mâna de lucru calificată a devenit o raritate.

Citit 1785 ori Ultima modificare Joi, 03 Ianuarie 2019 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.