În Combinat ba e conflict, ba nu e!

În Combinat ba e conflict, ba nu e!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Solidaritatea a mai trimis o cerere către conducerea Combinatului „privind crearea premiselor declanşării  conflictului de muncă, conflictului de interese” *

Aşa cum vă informam ieri, starea conflictuală dintre Sindicatul Solidaritatea şi administraţia combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi se acutizează pe zi ce trece. Cel puţin, privind dinspre sindicat spre Combinat.

După ce, ieri, vă informam că liderul Gheorghe Tiber este gata să declanşeze conflictul de muncă, nemulţumit de refuzul administraţiei Combinatului de a negocia creşterea salarială, astăzi preşedintele Sindicatului Solidaritatea spune că, din punctul său de vedere, conflictul este ca şi declanşat.

Cu o nuanţă: cererea de înregistrare a conflictului de muncă nu a fost depusă încă la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Galaţi!

Astfel, pe 13 ianuarie, după şedinţa Adunării Generale, liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a trimis conducerii Combinatului sesizarea „privind crearea premiselor declanşării  conflictului de muncă, conflictului de interese”.

În adresă, Sindicatul Solidaritatea revine cu cererea ca administraţia Combinatului să fie de acord cu majorarea cu 10 la sută a salariilor, urmând să se procedeze la o nouă negociere salarială în martie.

Cât priveşte poziţia administraţiei care consideră ilegală decizia de înregistrare a unui conflict de muncă, liderul Gheorghe Tiber spune că „…este un răspuns neavizat”.

Asta având în vedere că Solidaritatea este un sindicat reprezentantiv la nivelul Combinatului şi că, potrivit legii, un conflict de interese poate fi declanşat „…în caz de divergenţă la negocierea anuală obligatorie privind salariile”.

Deşi în prezent există un act adiţional la vechiul CCM, prin care prevederile (inclusiv cele salariale) se menţin şi în 2010, Gheorghe Tiber spune că „…sindicatul a fost de acord şi a semnat procesul verbal de negociere, doar cu privire la restul CCM nu şi cu privire la capitolul salarizare, motiv pentru care a declanşat procedurile conflictului de interese la ArcelorMittal Galaţi, care poate culmina şi cu greva generală”.

*    *    *

ArcelorMittal avertizează: Declanşarea conflictului de interese este ilegală

ArcelorMittal Galaţi avertizează sindicatul Solidaritatea, care vrea să deschidă conflictul de interese din cauza salarizării, că acţiunea este ilegală în condiţiile în care compania tocmai a prelungit valabilitatea contractului colectiv de muncă, informează NewsIn. 

Răspunsul transmis de directorul general al combinatului gălăţean, Thierry Le Gall, sindicatului Solidaritatea a fost publicat ieri de „Viaţa liberă”.

Actul adiţional, negociat în ultimele două luni ale lui 2009 de administraţia ArcelorMittal Galaţi şi de cele 11 sindicate reprezentative din Combinat, prevede menţinerea salariilor îngheţate şi în 2010, pentru al doilea an consecutiv, pe fondul condiţiilor dificile din piaţa oţelului.

Înţelegerea dintre partenerii sociali prevede, totuşi, acordarea unui bonus de 5 la sută din salariul anual tuturor celor 9.300 de siderurgişti.

Prima tranşă de bonus, de 2 la sută, a fost deja achitată, în timp ce tranşa secundă, de 3 la sută, va fi acordată în iulie, numai dacă societatea iese din zona pierderilor după primul semestru.

Pe actul adiţional, semnat de toate cele 11 sindicate negociatoare în ultimele zile din 2009, Solidaritatea a semnat atunci cu observaţii, rezervându-şi dreptul de a declanşa conflictul de interese faţă de Capitolul Salarizare.

Deocamdată, însă, Solidaritatea nu a înregistrat conflictul de interese la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale. Abia după ce o va face, conflictul de interese va fi considerat deschis în companie, iar Agenţia va trebui să îl medieze, mai informează NewsIn.

Citit 1353 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.