Riscuri la adresa stabilităţii financiare

Riscuri la adresa stabilităţii financiare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cele mai mari instituţii de credit din România clasează, la egalitate, două riscuri severe, tensionarea echilibrelor macroeconomice interne şi cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar, potrivit sondajului trimestrial privind riscurile sistemice efectuat de Banca Naţională a României.

"Riscurile respective sunt evaluate cu o probabilitate de apariţie foarte ridicată şi dificil de gestionat. Comparativ cu exerciţiul anterior, riscul privind tensionarea echilibrelor macroeconomice interne a urcat din categoria riscurilor ridicate în categoria celor severe, pe fondul unei creşteri a impactului în cazul materializării. Totodată, din perspectiva BNR, acest risc reprezintă principalul element generator de risc sistemic la adresa stabilităţii financiare din România, de o intensitate ridicată, pe fondul continuării presiunilor generate de deteriorarea deficitelor gemene. De asemenea, conform evaluărilor BNR, riscul provenind din cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar este considerat la un nivel ridicat, cu o perspectivă constantă în perioada următoare", se arată în raportul BNR.

Potrivit băncilor, următoarele riscuri sunt clasate în categoria riscurilor ridicate: riscul reducerii rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente, riscul de creştere a costului de finanţare, riscul asociat inovaţiei financiare şi provocărilor la adresa securităţii cibernetice, riscul de intensificare a legăturii dintre sectorul bancar şi sectorul public şi riscul asociat evoluţiilor din piaţa imobiliară rezidenţială.

Citit 1047 ori Ultima modificare Marți, 03 Martie 2020 19:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.