Prudenţa, cuvântul de ordine în combinat

Prudenţa, cuvântul de ordine în combinat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi se simte o uşoară revenire, producţia din Combinat este în continuare pe minus * Chiar dacă în acest an nu se va mai deschide o nouă schemă de plecări voluntare, unii angajaţi vor fi nevoiţi să îşi ia concedii în avans * Dacă situaţia o va cere, lunile viitoare s-ar putea recurge şi la şomaj tehnic * Cele mai expuse locuri de muncă la astfel de măsuri sunt LBR şi LTG *

Cu toate că în momentul de faţă situaţia economică a combinatului siderurgic de la Galaţi, ArcelorMittal, este mai bună decât cea înregistrată anul trecut, cuvântul de ordine este prudenţa, motiv pentru care siderurgicul gălăţean nu va reprezenta în niciun caz, cel puţin nu pentru acest an, un Eden al celor fără locuri de muncă.

Părerile au fost exprimate, ieri, de către directorul general al combinatului ArcelorMittal Galaţi, Thierry Le Gall (FOTO), care a făcut o realistă analiză a activităţii de pe platforma siderurgică.

Potrivit lui Thierry Le Gall, în prezent, producţia combinatului ArcelorMittal Galaţi se situează undeva la -35 la sută, în condiţiile în care în prima jumătate a anului trecut producţia se afla la -60 la sută faţă de producţia „normală”, înregistrată în anul 2008, înainte de izbucnirea crizei.

Deşi situaţia din acest moment indică o revenire a producţiei, cuvântul de ordine rămâne „prudenţa”, deoarece creşterea comenzilor, înregistrată în ultimul timp, poate fi uşor influenţată în mod negativ.

Orice modificare pe piaţă - a preţurilor, de pildă, dar şi cea referitoare la calitatea produselor realizate - poate conduce la o creştere sau, din contră, la o scădere a producţiei combinatului gălăţean.

De aceea „prudenţa” va fi cuvântul de ordine în 2010, a precizat Therry Le Gall.

Acesta a precizat că, anul trecut, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a avut o producţie de 1,7 milioane tone de oţel, pentru acest an se previzionează o producţie cuprinsă între 2,2 şi 2,5 milioane de tone de oţel, urmând ca în anul 2011 producţia să fie „de minim 3 milioane de tone”, în condiţiile în care anul viitor se va reda în funcţiune Furnalul nr. 5, aflat acum în proces de modernizare.

Cu toate acestea, cifrele anunţate sunt numai previziuni; la fel şi capacitatea de producţie (care, în acest an, este de 2,5 milioane de tone de oţel, iar anul viitor, cu trei furnale, va fi de 4 milioane de tone) este doar o cifră, deoarece „ce vom putea produce efectiv, depinde de piaţă, de livrările pe piaţă”, a spus Therry Le Gall.

Şomaj tehnic sau concediu în avans, dar şi creşteri salariale

Pe de altă parte, uşorul reviriment înregistrat nu înseamnă în niciun caz că în acest an porţile Combinatului se vor deschide pentru gălăţeni, lansându-se vreun program masiv de angajări.

Thierry Le Gall a ţinut să sublinieze că nu doreşte să dea speranţe deşarte comunităţii locale cu privire la acest subiect.

„Dacă ne comparăm cu unităţile din Vest, acolo se produce dublu, cu de trei ori mai puţin personal. Deci obiectivul nostru e să păstrăm ce avem, de aceea am şi stopat schema de plecări voluntare, dar nu vreau să trimit în comunitate speranţa că vom angaja masiv”.

„Dacă vom avea nevoie pe competenţe specifice, vom angaja câţiva oameni, dar obiectivul este să avem activitate cu oamenii pe care îi avem acum”, a declarat directorul general al Combinatului.

Acesta a adăugat că există posibilitatea ca un anumit număr de angajaţi să îşi ia în avans concediul de odihnă, în această lună, iar dacă va fi cazul în lunile următoare ar putea chiar să fie trimişi oameni în şomaj tehnic.

Potrivit lui Thierry Le Gall, ar fi vorba de aproximativ 700 de persoane care lucrează la LBR şi LTG.

„Pentru cei care lucrează la fluxul cald, furnale, oţelării, aglomerare nu vor fi probleme şi vom rămâne cu aceeaşi activitate ca şi azi. De pildă, la zincare este ocupare în proporţie de 100 la sută, la fel şi la LBC”.

„Avem probleme la LBR şi LTG, unde s-ar putea să avem porţiuni de concediu luate în avans”, a spus Therry le Gall.

Pe de altă parte, acesta a subliniat faptul că „am oprit schema de plecări voluntare şi nu o vom redeschide în acest an”, dar şi faptul că, potrivit CCM, se fac promovări, ceea ce înseamnă şi creşteri salariale.

Citit 1509 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.