Porumb în calea apelor

Porumb în calea apelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La Frumuşiţa, un angajat ANIF a cultivat porumb pe dig * Incredibil, dar adevărat! Digul de apărare a şi fost arat * În anii anteriori, digul a produs recolte bogate de lucernă * Primarul comunei susţine că „agricultorii” sunt chiar cei care administrează digul: angajaţii Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare * ANIF confirmă faptul că digul e lucrat de cantonierul din Frumuşiţa şi anunţă sancţiuni disciplinare *

Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat Strategia Naţională de gestionare pe termen mediu şi lung a riscului de inundaţii. Strategia, ale cărei obiective sunt reducerea numărului de persoane expuse riscului de inundaţii, reducerea vulnerabilităţii comunităţilor expuse la inundaţii şi reducerea suprafeţelor inundabile, implică investiţii de 17 miliarde de euro, programate până în anul 2035.

O parte din aceste investiţii va fi dirijată către consolidarea digurilor de pe principalele cursuri de apă din România, luându-se în calcul cotele şi debitele record atinse în ultimii ani, net superioare celor pentru care au fost proiectate construcţiile hidrotehnice pe vremea lui Ceauşescu.

Faptul că digurile ridicate de fostul dictator au nevoie de un „up-grade” serios s-a văzut cel mai bine vara aceasta, când unele au fost rupte de puhoaie.

Însă, departe de Palatul Victoria şi de Strategia Naţională de prevenire a inundaţiilor coaptă de Cabinetul Boc, se întâmplă lucruri greu de înţeles cu digurile care ar trebui să fie consolidate cu roabe de euro pentru a rezista viitoarelor inundaţii.

La Frumuşiţa, o comună cu 5.600 de suflete din sud-estul judeţului Galaţi, un asemenea dig a fost arat şi cultivat cu porumb! Cultura se află la kilometrul 19+100 al digului de pe cursul pârâului Chineja. Lanul de porumb ocupă întreg versantul opus apei, pe o lungime de circa 100 de metri.

Şi nu este singurul. „Porumb au pus şi pe digul de la Tămăoani - sat component al comunei Frumuşiţa”, ne-a declarat primarul din Frumuşiţa, Ioan Munteanu.

Se pare că „terenul” este fertil, căci el a fost cultivat şi în anii anteriori. „Înainte au pus lucernă pe dig”, a spus edilul. Anul acesta, însă, „agricultorii” au întrecut orice măsură, trecând de la o cultură pitică şi nepretenţioasă, cum e lucerna, la una de talie mare şi care necesită muncă, cum e porumbul.

„Au arat digul cu tractorul şi au însămânţat. Slăbesc rezistenţa digului”, s-a plâns Ioan Munteanu.

L-am întrebat pe primar cine s-a învrednicit să facă agricultură intensivă pe digurile de apărare din comună. „De-ai lor, de la ANIF”, ne-a răspuns, sec, edilul.

Lupul paznic la oi

Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare a confirmat faptul că cel care a cultivat porumb pe dig este un angajat al instituţiei, care – atenţie! – avea misiune de a supraveghea construcţia hidrotehnică.

„E cantonierul nostru din Frumuşiţa. A pus porumb pe dig, pe interior. Nu există absolut niciun pericol pentru dig, însă el trebuia să ne ceară aprobare scrisă. Nu o primea, însă trebuia să o ceară”, a declarat, ieri, inspectorul-şef Liviu Baltagă, de la Unitatea de Administrare Galaţi Sud a Sucursalei Teritoriale Moldova Sud.

Oficialul ANIF a precizat că angajatul va fi sancţionat. „Vom lua măsuri. Îl vom muta de acolo şi vom pune pe altcineva la Frumuşiţa”, a afirmat inspectorul-şef Liviu Baltagă.

O singură întrebare rămâne: dacă nu e nici un pericol să ari digul cu tractorul şi ne împiedicăm doar de o aprobare, de ce pierdem noi atâtea suprafeţe agricole? Păi, „specialiştii” de la ANIF ar putea spori producţia agricolă a ţării cultivând toţi porumb în calea apelor!

Citit 1210 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.