Prețul banalei cepe bate toate recordurile. Probleme de aprovizionare la nivel global
Foto: Rareș Budeanu

Prețul banalei cepe bate toate recordurile. Probleme de aprovizionare la nivel global
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

În ultimele săptămâni, românii se confruntă cu o scumpire mai puțin obișnuită. Banala ceapă a ajuns să coste și peste 8 lei per kilogram, iar situația este una de penurie la nivel global.

Multe țări au impus restricții la export, pentru a-și proteja piețele locale de ceapă, un fenomen nemaiîntâlnit. Problemele au debutat în Orientul Îndepărtat, ulterior au apărut restricții în America de Sud și Centrală, în Pakistan, dar și în Maroc.

În Galați, prețurile au cam luat-o razna, iar prețul unui kilogram de ceapă ajunge la 8 lei, în Piața Centrală. Dacă în acest caz, discutăm despre ceapă autohtonă, în marile lanțuri de retail, precum Carrefour sau Kaufland, ceapa este din import: Franța, Olanda, chiar Austria, iar prețurile diferă în funcție de magazin. Astfel, la Carrefour, ceapa galbenă din Franța se găsește la prețul de 8 lei, iar ceapa roșie de apă costă 8,90 lei, aceasta din urmă fiind de proveniență România. În schimb, în rețeaua Kaufland, la momentul vizitei noastre, exista o ofertă la ceapa galbenă din Olanda, la care prețul ajunge la 4,49 lei, în reducere de la 5,99 de lei, încercându-se o ieftinire de 25%.

În acest context, oamenii nu sunt chiar mulțumiți de prețuri și nici de originea produselor.

Radu Constantin, 42 de ani: "Un preț exagerat după părerea mea, un kilogram de ceapă la 8 lei și presupun că atât este și în magazinele mari. Sper să se micșoreze prețul, că eu de fel combin ceapa cam la orice tip de mâncare. Nu prea îmi convine ce se întâmplă".

Dincă Elena, 44 de ani: "Am văzut creșterea prețurilor la mai multe produse, nu numai la ceapă sau cartofi sau legume în general. O să ajung să dau tot salariul doar pe mâncare, la ce este în ziua de azi. Am salariul mic, acum au mai și mărit prețurile la diferite lucruri".

Chiculiță Daniel, 40 de ani: "Prețuri mari în general, dar eu aleg să îmi cultiv în grădină cam tot ce am nevoie în materie de legume. Îți dai seama că, atunci când nu e sezon, sunt și eu nevoit să cumpăr de undeva, dar aleg Kaufland pentru că are prețuri mai bune, după părerea mea, chiar dacă nu cred că găsesc totul din România".

Producătorii locali nu mai au stocuri

Șeful Direcției pentru Agricultură Județene (DAJ) Galați, Nelu Costea, ne-a transmis că, în urma unor discuții cu marii producători locali de ceapă din zona Bădălan - Vânători, aceștia au precizat că nu mai au stocuri. "Probabil că, dacă nu ar fi fost confruntați cu seceta de anul trecut, cantitatea de ceapă pe care ar fi putut să o recolteze ar fi fost dublă", a arătat Nelu Costea, care a menționat pentru "Viața liberă" că ceea ce se găsește în piețe este, cel mai probabil, ceapă autohtonă a unor mici fermieri.

În plus, șeful DAJ Galaţi este convins că aceste prețuri nu sunt justificate, însă cum în piață funcționează legea cererii și ofertei, nu crede că vreo instituție a statului poate interveni în acest reglaj economic. "Au existat speculații pe preț, chestiunea asta a fost aruncată în mass-media și avem acum rezultatul", mai crede Nelu Costea.

Pentru că se apropie Sărbătorile Pascale, ne putem însă reorienta către ceapă verde sau praz, nu că acestea ar fi neapărat mai ieftine.

Rareș Budeanu, George Marinescu

Citit 3781 ori Ultima modificare Vineri, 17 Martie 2023 04:32

9 comentarii

  • postat de Nu fac reclamă, este realitate
    Miercuri, 15 Martie 2023 15:34
    109.166.135.***
    Ca să vezi cum le dă peste nas speculanților noștri....azi ceapa roșie este la Kaufland, 2, 99 lei pe Kg la promoție, prețul vechi fiind 4, 49 lei pe Kg.
    0
    0
  • postat de gheorghe
    Miercuri, 15 Martie 2023 15:11
    24.84.229.***
    Macar spune ca "din cauza restrictiilor"....
    Criza artificiala, planificata.
    Asta fiindca nu eliminam pe cine trebuie .... si intermediarii dar in primul rand pe cine aplica restrictiile pentru toti; sa le aplice p[entu ei, sa moara de foame ca sa nu ajungem sa-i eliminam cu parul, furca, lantul,
    0
    0
  • postat de Gigel
    Miercuri, 15 Martie 2023 13:12
    5.13.134.***
    Am zis 100? 1000 să fie kilogramul de transpirație in foita.
    0
    0
  • postat de valy
    Miercuri, 15 Martie 2023 11:08
    193.231.148.***
    lasati toata ceapa sa strice vedem scade pretul
    0
    0
  • postat de macarie banu
    Miercuri, 15 Martie 2023 10:50
    89.137.225.***
    Bleah!......bisnita omologata si legala.Totusi,nu inteleg o parte a romanilor...de exemplu la Lidl ulei de floarea soarelui costa 6,49 L si rar cumpara cate unul o sticla...la Kaufland costa(la reducere) 6,79 L si e omor......cu baxurile se vinde.Cum ceapa ma-sii judeca unii?! Ceapa 4,49 si se calca
    0
    0
  • Miercuri, 15 Martie 2023 10:23
    5.2.209.***
    pentru \\Ceapa, la preț de banane\\ ? Vezi cand ajungi in piata din Badalan, cauta sa cumperi de la baietii aia autohtoni de prin Gange-Eufrat. Aia de au degetul mic apasat pe cantar si te fac de cari mai usor 5 kg la pret de 10. Lasa ca intelegi tu asta acasa cand va observa sotia micimea sacosei!
    0
    0
  • postat de Galatean
    Miercuri, 15 Martie 2023 03:30
    5.13.233.***
    S-a ajuns asa deoarece producatorii au aruncat tone de ceapa la gunoi , altii au lasat-o pe camp sa o stranga oamenii , altii au intor-o la plug cand au araty campul , de ce pretul pe piata era foarte nic la vremea aceia 1-1,5 lei kg si nu au mai dorit sa cultive de ce ? forta de munca trebuia plati
    0
    0
  • postat de Ceapa, la preț de banane ?
    Miercuri, 15 Martie 2023 01:29
    109.166.135.***
    Nu-i belea, s-au vorbit ai noștri prin prețul ridicat artificial, așa cum s-a făcut la ulei, mălai, făină, prin prețul scăzut venit din Ucraina, la porumb, grâu sau floarea soarelui. Ne vor salva ucrainenii, vom avea ceapă din Ucraina. Hai, pe bune, cum poți să dai pe piață capă autohtonă la preț, d
    0
    0
  • postat de Gigel
    Marți, 14 Martie 2023 20:20
    5.13.134.***
    100 de lei sa se faca kilogramul ca si asa inafara de prajeala lumea nu mai stie nimic , treci prin cartiere si numai miros de ceapa transpirata.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.