Bun platnici ameninţaţi cu amenzi!

Bun platnici ameninţaţi cu amenzi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Persoanele juridice de pe Domnească, inclusiv partidele politice, sunt somate să demonstreze Primăriei că au acte pentru firmele luminoase! * Dacă nu aduc dovada în 48 de ore, riscă amenzi de până la 10.000 de lei *

Multe şi complicate sunt căile birocraţiei româneşti, mai ales atunci când vorbim de administraţia publică locală! Plimbarea dosarelor de la camera 2 la camera 5, căscatul (cu program!) al funcţionarilor de la ghişeu, ca să nu mai vorbim de eterna hârtie – una singură! – care lipseşte invariabil atunci când ai de depus un dosar, de obţinut un aviz, o autorizaţie etc.

Însă acestea nu sunt nici pe jumătate la fel de aberante precum ultima situaţie creată de Primăria municipiului Galaţi. Toţi patronii de firme de pe strada Domnească s-au trezit cu nişte adrese prin care sunt somaţi ca în 48 de ore de la primirea înştiinţării să se prezinte neapărat la Primărie, cu autorizaţia de construire a … firmei de deasupra uşii, în caz contrar putând fi amendaţi cu 3.000 - 10.000 de lei.

Cum să demonstrezi că dai bani la stat.. legal?

„Cum adică să aduc la Primărie autorizaţia de construcţie a firmei?, adică a firmei luminoase de pe sediul clădirii pe care o am? Păi Primăria nu ştie că se plăteşte aşa numita taxă de firmă de ani de zile? Păi dacă eu nu aveam autorizaţie de construcţie pentru firmă, cei de la Direcţia de Fiscalitate îmi încasau mie banii, taxa de firmă? Ce, ar fi putut cei de la Fiscalitate să îmi ia bani pe ceva ce nu ar fi fost legal? Se contrazic singuri!”, a reclamat patronul unei societăţi de pe Domnească, după ce s-a pomenit cu înştiinţarea cu pricina.

„Şi dacă ar fi aşa, să spunem că or fi şi oameni care nu au acte pentru firma agăţată pe perete, dar de ce nu i–a somat numai pe cei care nu sunt în regulă? Cum de unde să îi ştie? Păi e simplu: numeri câte firme ai pe stradă şi apoi te duci la Fiscalitate şi vezi câţi plătesc taxa de firmă”.

„Sau, mai simplu, te duci tu, inspector sau ce-oi fi, de la Primărie, din uşă în uşă, pe Domnească şi soliciţi să ţi se prezinte documentele. Nu mă pui pe mine, contribuabil care plătesc toate daravelile la stat, să pierd timpul pe drumuri să îţi aduc la Primărie actele! A, ca să nu mai vorbim că, dacă Primăria mi-a dat autorizaţie pentru firmă, de ce nu se uită în arhiva lor?”, ne-a mai spus, patronul, agitând somaţia primită şi semnată de primarul Dumitru Nicolae şi arhitecta şefă Florentina Iugan.

La fiscalitate plăteşti în baza autorizaţiei de construcţie

Într-adevăr, de la directoarea adjunctă a Direcţiei de Fiscalitate, Adriana Enache, am aflat că există o taxă care se plăteşte pentru firma, luminoasă sau nu, pe care o ai agăţată deasupra uşii de la intrare Prevăzută la „articolul  nr. 271 al Codului Fiscal”, este denumită „taxa de afişaj în scop de reclamă şi publicitate”, ne-a explicat Adriana Enache, care ne-a spus şi cum se calculează:

„Se înmulţeşte suprafaţa cu suma stabilită de Consiliul Local. Pentru 2010, CL a stabilit prin hotărârea 487/2009 ca această sumă să fie de 28 de lei pe metru pătrat sau fracţiune de metru pătrat. Pentru anul 2009, suma era de 27 de lei”.

Adriana Enache a confirmat şi faptul că o astfel de taxă nu poate fi plătită dacă nu ai toate autorizaţiile în regulă: „Persoana vine şi completează o declaraţie, în care se prevăd şi dimensiunile firmei… aceste date sunt date conform autorizaţiei de construcţie. De altfel, noi chiar cerem şi o copie după autorizaţia de construcţie”.         

Şi atunci, de ce să pui oamenii pe drumuri?

Pentru că aşa e la noi - s-ar putea răspunde, pe scurt, la întrebarea de mai sus. „Inspectoratul de stat în construcţii are o tematică legată de autorizaţiile de construcţie ale firmelor. Inspectoratul a cerut Primăriei această situaţie”, a spus viceprimarul.

Şi, pe cale ierarhică, Primăria îi pune contribuabilii pe drumuri, speriindu-i cu amenzi, dacă nu vin să arate hârtii pe care tot primăria le-a emis, hârtii care, teoretic, se află şi la Direcţia de Fiscalitate!

„Într-un fel aveţi dreptate, însă sunt şi cazuri de societăţi care nu au autorizaţii. Numai anul trecut Legea 50 s-a schimbat de trei-patru ori. Sunt, de pildă, multe terase, unde a venit un patron, a plecat altul şi firmele s-au schimbat, însă autorizaţii noi nu s-au cerut. Ei sunt obligaţi să intre în legalitate, toţi cei de pe Domnească au primit astfel de înştiinţări, inclusiv partidele politice”.

Bun, dacă sunt astfel de cazuri, de ce nu sunt notificaţi doar acei patroni care nu au autorizaţie şi sunt speriaţi toţi oamenii, la grămadă? Viceprimarul nu răspunde clar: „Este foarte dificil să-i găsiţi pe cei care nu au autorizaţii. Este drept, nici la Primărie lucrurile nu merg bine, dar şi oamenii trebuie să respecte legile”.

Nu ar fi fost mai civilizat faţă de bun platnicii de pe Domnească, să vină angajaţii Primăriei la sediile lor şi să le ceară autorizaţiile? „Cu ce oameni? După reorganizări nu au mai rămas decât trei oameni la serviciul Disciplina în Construcţii”, vine răspunsul.

Un răspuns dezamăgitor, mai ales din partea unuia din tinerii care se află în funcţii de conducere în Primărie – tineri, aşa cum este şi arhitecta-şef Florentina Iugan şi de la care aşteptările sunt şi mai mari, cel puţin în privinţa respectului faţă de contribuabili.

Citit 1310 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.