Politicile Executivului îi scot în stradă pe oameni

Politicile Executivului îi scot în stradă pe oameni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Se deschide sezonul protestelor de toamnă * Muncitorii din toate ramurile de activitate ies în stradă din cauza Legii unitare a pensiilor şi a intenţiei Guvernului de modificare a legislaţiei muncii * Cartel Alfa dă startul manifestaţiilor *

Nemulţumite de conţinutul noii legi a pensiilor, care va mări vârsta de pensionare, dar şi de faptul că legiuitorii au ignorat amendamentele sindicatelor atunci când au redactat-o, confederaţiile sindicale iniţiază mişcări de protest în întreaga ţară.

Manifestaţiile debutează săptămâna viitoare, cu pichetări ale sediilor Prefecturilor din fiecare judeţ, urmând să culmineze cu mitinguri în Piaţa Victoriei din Capitală.

Startul îl va da luni, 20 septembrie, Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa. La Galaţi, filiala locală a organizaţiei pregăteşte un protest diferit.

„Luni, în jurul orei 11, liderii sindicatelor din Galaţi afiliate la Cartel Alfa vor porni în marş, cu maşinile, de la sediul nostru, lângă Teatrul Dramatic, şi vor trece pe la sediile partidelor politice şi pe la birourile parlamentarilor PDL”, a declarat, vineri, preşedintele filialei Cartel Alfa din Galaţi, Romică Gârneaţă.

În a doua jumătate a săptămânii viitoare, mai multe delegaţii de lideri sindicali şi muncitori din diverse ramuri de activitate vor pleca de la Galaţi spre Bucureşti, pentru a participa la mitingurile programate de Cartel Alfa în faţa sediului Guvernului.

„Vor protesta cei din sănătate, din educaţie, din industrie şi din Poliţie. Peste 200 de gălăţeni, membri Cartel Alfa, vor participa la aceste manifestaţii”, a spus Gârneaţă.

Protestele vor culmina în octombrie, cu o demonstraţie de proporţii, tot în Capitală. Confederaţiile sindicale, care îşi vor uni atunci forţele pentru a susţine un protest de anvergură la adresa Guvernului, urmează să stabilească, în comun, ziua în care vor susţine manifestaţia.

Noua lege a pensiilor, în capul listei de revendicări

Cartel Alfa, ca şi celelalte confederaţii sindicale, e nemulţumită în principal de conţinutul Legii unitare a pensiilor. Documentul, în forma agreată de Executiv, a fost adoptat miercuri de Parlament cu 170 de voturi pentru, două împotrivă şi trei abţineri, în absenţa parlamentarilor Opoziţiei.

Potrivit noii legi, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, începând cu 2030, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Aceste modificări au atras critici vehemente în special din partea sindicatelor care apără interesele muncitorilor din industria grea. Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor-Metarom, de exemplu, afiliată la Cartel Alfa, susţine că, mărind vârsta de pensionare, Guvernul nu face decât să le scurteze muncitorilor din industria oţelului drumul către cimitir.

„Dacă înainte metalurgiştii români mai trăiau câţiva ani după ce ieşeau la pensie, categoric acum Guvernul a reuşit să realizeze un transfer al metalurgiştilor direct de la locul de muncă către lumea celor drepţi”, a afirmat, vineri, la Galaţi, preşedintele FSS-Metarom, Mircea Scîntei.

Amintind că, în România, speranţa medie de viaţă este de numai 72,5 ani, liderul siderurgiştilor cere ca această lege să nu fie promulgată sau să fie atacată la Curtea Constituţională.

„În numele Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor-Metarom, cerem insistent ca preşedintele Traian Băsescu să nu promulge această lege, ci să o trimită către reexaminare. De asemenea, cerem Avocatului Poporului să se sesizeze pe faptul că există elemente de neconstituţionalitate în Legea unitară a pensiilor. Categoric ne vom adresa şi instituţiilor internaţionale la care suntem afiliaţi pentru a arăta această nedreptate”, a spus Mircea Scîntei.

Sindicatele, revoltate şi de intenţia de modificare a Codului Muncii

Între nemulţumirile care îi scot în stradă pe muncitorii români în această toamnă se numără şi intenţia Executivului de a modifica legislaţia muncii: Codul Muncii, Legea contractului colectiv de muncă şi Legea conflictelor de muncă.

„Nu s-au transmis către sindicate modificările pe care Guvernul încearcă să le aducă în această toamnă. Din sursele proprii înţelegem că se încearcă mai multe elemente: să dispară contractele colective de muncă la nivel naţional şi la nivel de ramură, în aşa fel încât să se dereglementeze total orice drept salarial minimal instituit prin aceste contracte colective, şi să devină o soluţie permanentă contractele individuale pe durată determinată, transformând lucrătorii români în sclavii moderni şi în cobaii Europei, căci nicăieri în Europa nu se încearcă o astfel de modificare legislativă”, a afirmat preşedintele FSS-Metarom.

Din aceste motive, menţinerea actualelor prevederi legislative în domeniul relaţiilor de muncă va fi una dintre revendicările pe care sindicaliştii le vor striga în faţa Palatului Victoria, în săptămânile ce urmează.

„Principalele revendicări sunt legate de a nu se promulga Legea unitară a pensiilor. De asemenea, vrem să avem un salariu minim la nivel naţional, care să se situeze la nivelul de 750 de lei. Totodată, dorim ca acele propuneri ale Guvernului de modificare a Codului Muncii prin dispariţia contractelor superioare să nu fie instituite şi să nu rămână pentru salariat numai contactul individual de muncă”, a conchis liderul FSS-Metarom, Mircea Scîntei.

Citit 753 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.