Noi controverse legate de un posibil contract pentru energie la ArcelorMittal
Foto: Foto: Tudor Neacşu

Noi controverse legate de un posibil contract pentru energie la ArcelorMittal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

ArcelorMittal ar putea beneficia din nou de un contract pentru furnizarea energiei la un preţ mai mic decât cel al pieţei. Potrivit HotNews, care citează surse din sectorul energetic, Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica ar putea aproba încheierea unui contract cu ArcelorMittal pe doi ani pentru furnizarea a 1,4 TWh anual (1,4 milioane MWh).

Primele informaţii arată că preţul ar putea fi 170 de lei/MWh, în condiţiile în care pe, pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale, este 225 lei pe MWh. Pentru discutarea acestui contract, Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica s-ar putea întruni astăzi (vineri).

Reprezentanţii ArcelorMittal au refuzat, până în acest moment, să facă orice comentariu legat de acest subiect.

Amintim faptul că ArcelorMittal a mai beneficiat de un contract controversat pentru furnizarea de energie cu de peste 53 de milioane euro, încheiat în 2011 cu Hidroelectrica şi care a expirat la începutul acestui an. Au existat voci care au reclamat faptul că producătorul de oţel poate să cumpere energie la un preţ mai mic decât cel al pieţii, deşi achiziţia se încheiase pe bursa de energie.

Mai mult, în acest caz, asministratorul Fondului Propritatea, care controlează un pachet de 19,94 la sută din capitalul social al Hidroelectrica, a acţionat în instanţă patru membri ai Consiliului de Administraţie de la Hidroelectrica, spunând că aceştia au prejudiciat compania prin aprobarea contractului de furnizare a energiei către ArcelorMittal Galaţi la un preţ mai mic decât cel din piaţă.

Scandalul energiei nu este o noutate în cazul ArcelorMittal, însă de fiecare dată când acest subiect a fost adus în discuţie, reprezentanţii companiei s-au apărat spunând că preţurile la care cumpără energia sunt similare cu cele din Europa şi că afacerea s-a încheiat corect şi transparent. "Dacă vom compara tarifele negociate aici, cu ce se întâmplă în vestul Europei vom descoperi aceleaşi tarife. În acelaşi timp, achiziţia s-a făcut complet transparent. Ştiu că unii sunt nemulţumiţi de acest lucru, dar noi nu suntem aici ca să protejăm interesele acestora, ci ale salariaţilor noştri. Apoi trebuie să respectăm legile româneşti. Dar nu înţeleg de ce în momentul în care opreşti colaborarea cu cineva, aceştia devin nemulţumiţi şi se plâng", susţinea în luna august a anului 2011, directorul general de atunci al ArcelorMittal Galaţi, Thierry Le Gall.

Citit 2504 ori Ultima modificare Vineri, 09 Martie 2012 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.