Ce vor patronii de la viitorii angajaţi

Ce vor patronii de la viitorii angajaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Diploma de absolvent - criteriu esenţial * Se pune preţ şi pe competenţe, dar şi pe experienţă în muncă * Mai puţin contează dacă aplicantul este, la momentul interviului, şomer sau angajat

Atunci când aplicaţi pentru un job, trebuie să aveţi câteva atuuri care să vă asigure o şansă reală de angajare. Concluziile unui studiu realizat în ultimii doi ani de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea” arată că agenţii economici pun preţ la angajare în primul rând pe studiile persoanei candidate la ocuparea unui post. Următoarele criterii de selecţie sunt experienţa profesională şi setul de abilităţi şi competenţe. Abia apoi, cei mai mulţi dintre angajatori trec la evaluarea vechimii în muncă a candidatului şi a mediul său de rezidenţă (urban sau rural). Vârsta şi genul candidatului ar fi ultimele criterii de care se ţine cont, se menţionează în concluziile studiului.

Şcoală multă, şanse mai mari

Statistic, cea mai ridicată şansă de a se angaja (67 la sută) o au candidaţii care au calificare în muncă, indiferent dacă sunt sau nu şomeri în momentul în care aplică pentru un post. Companiile preferă, în proporţie de 13 la sută, să angajeze şi tineri absolvenţi, chiar dacă aceştia au doar studii, nu şi experienţă. Evident, cei mai dezavantajaţi sunt candidaţii care nu au nici şcoală, nici calificare în muncă.

Cei mai mulţi şomeri sunt necalificaţi

Concluziile studiului sunt confirmate şi de datele centralizate la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi. Astfel, la începutul lunii august, dintre cei 15.000 de şomeri înregistraţi în bazele de date ale instituţiei, doar 879 de persoane au studii superioare. Comparativ, peste 12.000 de şomeri - majoritatea de lungă durată - nu au absolvit nici măcar un liceu sau o şcoală de arte şi meserii.

Citit 4675 ori Ultima modificare Luni, 27 August 2012 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.